eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tökélyre fejlesztette az obstrukciót az ellenzék

Újabb összehangolt akciójával ezen a héten másodszor éri el az ellenzék, hogy az Országgyűlés képtelen lezárni egy törvényjavaslat vitáját. A parlament több órás csúszásban van reggel 8 órakor még három szerdai napirend tárgyalása is hátra volt.

Az éjszaka folyamán tökélyre fejlesztette az obstrukció, vagyis a parlamenti vita szabályos lassításának harcmodorát az MSZP, a Jobbik és az LMP. A Demokratikus Koalíció is velük tartott: a Gyurcsány-csapatba tartozó Vadai Ágnes több mint negyvenszer szólalt fel.

Meglett a "munka" az eredménye: a rendvédelemmel összefüggő törvényjavaslatokról - legfőképpen az új titkosszolgálat, a NIBEK tervéről - tegnap délután négy órától ma hajnal negyed négyig vitatkoztak a képviselők.

Az ellenzék mindent elkövetett azért, hogy a politikai belháború miatt működésképtelenné vált Esztergom intézményeinek átvételéről szóló, valamint a felsőoktatási és a köznevelési törvényjavaslat vitáját már láthassák a televíziónézők. Mesterházy Attila szocialista frakcióvezető például éjfélkor azt használta ki, hogy éppen a párttársa, Újhelyi István vezette az ülést és kétórás szünetet kért.

A vitában minden szóba került, az is, ami nem tartozott oda. Több jobbikos képviselő felidézte a 2006-os zavargásokat, az LMP-s Vágó Gábor pedig arról beszélt, hogyan vesz részt egy ma esti tüntetésen a román nagykövetség előtt. A törvényjavaslat előterjesztőjeként Kontrát Károly belügyminisztériumi államtitkár is a vitát minősítette a jogszabály helyett; szerinte az ellenzéki képviselők "szétverték" a tanácskozást.

A 12 órás tanácskozás után megkezdődött a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvényjavaslat általános vitája, és még hátravan az Esztergom közintézmények állami átvételéről, valamint a felsőoktatásról és a köznevelésről szóló előterjesztések átbeszélése. A csütörtöki ülésnapnak reggel nyolc órakor kellene kezdődnie.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×