Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kevés cégnél adhatnak adómentes támogatást a végtörlesztéshez

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Nem számítanak jelentős adóbevétel-kiesésre amiatt, hogy a munkáltatók 7,5 millió forintig adómentes támogatást adhatnak a dolgozóiknak a rögzített árfolyamú végtörlesztésre - mondta el a Nemzetgazdasági minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Az InfoRádió által megkérdezett adószakértő szerint kevés munkáltató él ezzel a lehetőséggel.

Jelenleg is van lehetőség arra, hogy a munkáltató kedvezményesen nyújtson kölcsönt a munkavállalójának, és ezt ne terhelje személyi jövedelemadó, emellett adómentes támogatás is adható 5 millió forintig. A benyújtott módosító javaslat arra irányult, hogy 7,5 millióig lehessen adni adómentes támogatást a végtörlesztésre február 28-ig - mondta el az InfoRádió Adóinfó című magazinjában a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős helyettes államtitkára. Balog Ádám hozzátette: emellett a munkáltatónak van lehetősége a végtörlesztéshez kedvezményes hitelnyújtásra, ami szintén adómentes.

A helyettes államtitkár szerint túlzottan lényeges hatása nem lesz a végtörlesztési hajlandóságra ennek az intézkedésnek. Ezt a támogatást év végi jutalomra, bónuszra nem lehet majd fordítani, az a joggal való visszaélés kategóriájába tartozna - vélekedett.

Balog Ádám kiemelte: összességében nem lesz jelentős költségvetési hatása a támogatási lehetőségnek. Érinti a szja-t és az áfát is a lépés, de pozitív hatásai is lesznek - tette hozzá.

Az RSM DTM adószakértője szerint nem sok munkáltató fog adni 7,5 millió forint adómentes támogatást a dolgozóinak a végtörlesztésre, és ennek oka többek között a cégek nehéz likviditási helyzete. Összességében marginális hatása lesz az intézkedésnek - mondta Kalocsai Zsolt.

Az adószakértő hozzátette: jogilag bonyolult kérdés, hogyan lehet arra kötelezni a jelentős összegű támogatást kapott munkavállalót, hogy a cégnél is maradjon hosszabb távon. Aki egy cégnél vezető tisztségviselő vagy kft-ben tagi jogviszonyban van, magának nem adhat ilyen támogatást a jogszabály szövege szerint - emelte ki.

Hanganyag: Kaputa Júlia