Fizetésképtelenné vált a Zala megyei Csömödér

InfoRádió / MTI
2011. november 30. 08:45
Csődközeli helyzetbe került a Zala megyei Csömödér; az iskolában és az óvodában is kikapcsolják a gázt és a villanyt, ha december 3-ig nem rendezik hónapok óta fennálló tartozásaikat - írta szerdai számában a Zalai Hírlap.

A mintegy 650 lakosú település fizetésképtelenné vált, a munkabéreket is csak újabb hitel felvétele után tudták kifizetni.

A gondokat elsősorban az intézményrendszer fenntartása okozza - nyilatkozta a napilapnak Becze József (független) polgármester. Az Öveges József Közép-Zalai Általános Iskola és Óvoda működtetéséhez a normatív támogatáson felül évente 16 millió forintot kell hozzátenni. A gondozási központot 4,6 millió forinttal kell saját bevételeik terhére támogatni, és - a kamat összegének függvényében - évente további egymillió forint körüli összeget kell kifizetniük az építésére felvett fejlesztési hitel törlesztésére.

A polgármester szólt arról, hogy már több takarékossági intézkedést is bevezettek; az óvoda technikai dolgozóinak munkaidejét hat órára csökkentették. A hatalmas, kihasználatlan iskolaépület működési költségeit úgy tudták felére csökkenteni, hogy az általános iskolásokat a könyvtárban kialakított osztálytermekbe költöztették.

Pintér László, a térség országgyűlési képviselője a lapnak azt nyilatkozta; nem Csömödér az egyetlen zalai település, amely ilyen nehézségekkel küszködik. Az önkormányzatoknak azt tanácsolta, hogy pályázzanak az önhikis alaphoz. Csömödér azonban két alkalommal is kapott támogatást, így erre már nem jogosultak. Első alkalommal a kért 15 millió forint helyett 5,3 milliót kaptak, amit azonnal tovább kellett utalniuk az iskola számlájára, a második alkalommal igényelt 15 millió forint helyett mindössze másfél millió forintot kaptak.