Éjszaka tárgyalja az Országgyűlés a köznevelési törvényt

Infostart
2011. november 30. 20:25
Éjjel folytatja az Országgyűlés a kormánypárti frakcióban komoly nézeteltéréseket felszínre hozó köznevelési törvény vitáját.

Miután e hónap elején a KDNP-s Hoffmann Rózsa vezette oktatási államtitkárság benyújtotta a köznevelési törvény tervezetét, a dokumentum heves vitákat váltott ki a kormánypárti képviselők között.

Lázár János Fidesz frakcióvezetője múlt héten a köztévé reggeli műsorában azt mondta: ez lesz a legfontosabb jogszabály, amelyet a parlament idén elfogad, ugyanis harminc évre meghatározza Magyarország sorsát. "Szerintem ez minden képviselő számára az egyik legfontosabb kérdés, mert a gyerekeink jövője és ennek az országnak a sorsa azon múlik, hogy milyen oktatási rendszer lesz. Ez senki számára nem lehet közömbös" - fogalmazott.

A törvénytervezethez több mint háromszáz módosító indítványt nyújtottak be, ezek közül majdnem kétszázat fideszes képviselők, és csaknem ötvenet Lázár János. A Fidesz frakcióban kialakult feszültséget mutatja az is, hogy mikor a képviselők egy része általános vitára alkalmatlannak találta a tervezetet, a kormányfőnek kellett lecsillapítania őket. Az Index információi szerint Orbán Viktor úgy fogalmazott, hogy "aki az etikett ellenére a földre köp, azzal nincs több együttműködés".

Múlt pénteken egyébként a Magyar Nemzet azt írta, hogy Hoffmann Rózsa tárgyalásokat kezdeményezett Lázár Jánossal, a frakcióvezető által benyújtott módosítókról.

A köznevelési törvény tervezetét azonban a kormánypárti és ellenzéki képviselők mellett több civil szervezet is támadta. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete például úgy vélte: egyszerűen vissza kellene vonni.

A köznevelési törvény vitája tehát ma éjjel folytatódik a Parlamentben.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást