Sokan hagyják az utolsó pillanatra a kötelező biztosítás megkötését

Infostart
2011. november 29. 11:12
A tavalyinál jóval többen hagyták az utolsó pillanatra kötelező biztosításuk újrakötését. Legalábbis erre utal, hogy a Netrisk.hu biztosítási portálon a kampány utolsó hetében 60 százalékkal emelkedett a napi kötések száma, a múlt évben mért 40 százalékkal szemben. Az autósok december elsején éjfélig mondhatják még fel jelenlegi szerződésüket. Az új megkötésére ezt követően december végéig van idő.

A múlt évhez képest jóval többen hagyták az utolsó pillanatra kötelező biztosításuk újrakötését. A Netrisk.hu biztosítási portálon a "szokásos" 40 százalékkal szemben több mint 60 százalékkal ugrott meg a forgalom a kampány utolsó hetére. Jelenleg csak itt naponta több mint 20 ezren váltanak kötelezőt.

Az autósok december elsején éjfélig mondhatják még fel jelenlegi kötelező biztosításukat, ha váltani szeretnének. Az új szerződés megkötésére ezt követően december végéig ad lehetőséget a törvény azoknak, akik évfordulója még január elsejére esik. Fontos tudni ugyanakkor, hogy aki teljes körűen online szeretné intézni az átszerződést, a megbízást érdemes legalább egy nappal korábban, november 30. éjfélig megadnia. Ez a nap szokásosan a legforgalmasabb a kampányban.

A biztosítók közötti versenyben változatlanul az Uniqa áll az élen, második díjai alapján a KÖBE. Az erősorrend ugyanakkor mögöttük településenként változó: Budapesten e két társaságon kívül a Genertel és a Groupama ígér még 30 százalék feletti megtakarítási lehetőséget. A nagyvárosokban az Uniqa és a KÖBE után harmadik helyen a Posta Biztosító áll. Itt "csak" az első három társaság nyújt a tavalyinál átlagosan legalább 30 százalékkal alacsonyabb díjat.

A kisvárosokban viszont már az első öt helyezett: az Uniqa és a KÖBE mellett az Union, a Posta és a Genertel is, a falvakban pedig már hat biztosítónál is elérhető 30 százalék feletti megtakarítás. Itt Uniqa, KÖBE, Wabard, Genertel, Posta, majd Groupama a sorrend.

Az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány vége felé is előfordul pontatlanság az összehasonlító portálok ajánlatait böngészve, a váltani szándékozóknak így érdemes ellenőrizniük díjukat a Díjnavigátoron is - közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) kedden az MTI-vel.

Érdemes ellenőrizni a díjakat

A közlemény szerint a biztosítók által nyújtott kedvezményeket az online kalkulátorok csak korlátozottan tartalmazzák. Ezért érdemes a kalkulációkat a szövetség által üzemeltetett Díjnavigátor segítségével is kiszámítani.

A tájékoztatás alapján a Díjnavigátor pontos adatokat tartalmaz, előnye, hogy az összes biztosító összes kedvezményét hitelesen, a biztosítók által ellenőrzött és jóváhagyott módon tartalmazza, beleértve a nem online köthető megoldásokat is. A szövetség kalkulátora 70 különböző kedvezményt sorol fel, amely garantálja, hogy a kalkulációt végző ügyfelek a lehető legkedvezőbb díjú biztosítást tudják közvetlenül a biztosító webszerveréről kiválasztani.

A MABISZ közölte, a parlament által megszavazott baleseti adót, amely a kgfb-díj 30 százaléka, a gépjármű-tulajdonosoknak az általuk fizetett díjrészletekkel együtt kell megfizetniük. Az október végén meghirdetett díjak nem tartalmazzák a baleseti adót.

A közlemény szerint a baleseti adó bevezetése ellenére is érdemes alaposan megfontolni egy esetleges biztosítóváltást. Az ügyfelek ugyanis ezzel a lépéssel - akaratukon kívül - a már korábban megszerzett keresztkedvezményeikről is lemondhatnak. Azaz, egy olcsóbb kgfb drágább lakás- vagy casco-biztosítást eredményezhet, így összességében az éves biztosításra kifizetett összeg akár magasabb is lehet.

A tájékoztatás szerint, aki mégis váltani szeretne, az a jelenleg érvényben lévő kgfb-szerződését december 1-jéig tudja felmondani, új szerződését pedig december 31-ig tudja megkötni.

A MABISZ szerint fontos tudni, hogy ez csak azokra vonatkozik, akiknek szerződéses évfordulója január 1-je. Azok a gépjármű-tulajdonosoknak, akiknek szerződéses évfordulója az év más napjára esik, azok az évforduló előtti 30. napig tudják biztosításukat felmondani.