Obstrukcióval lassítja az MSZP a parlamenti vitát

InfoRádió / MTI
2011. november 29. 09:13
A szocialista Nyakó István szerint nyílt obstrukció részükről a munka törvénykönyve részletes vitájának kedd reggelig történő elnyújtása a parlamentben.

A részletes vita éjjel negyed háromkor kezdődött, és összesen mintegy száz szakaszban zajlik; reggel hét órakor még csak az első szakasz tárgyalásán vannak túl a képviselők.

Nyakó István kedd reggel az MTI-nek azt mondta: a kormány téved, ha azt gondolja, hogy egyeztetés nélkül a Ház elé lehet vinni egy javaslatot, és éjfél utánra "el lehet dugni" egy vitát a választók elől. Az MSZP minden olyan obstrukciós lehetőséget ki fog használni, amellyel a törvény tárgyalását demokratikusan megszakítja, és felhívja a választók figyelmét arra, hogy el akartak rejteni egy "ilyen rabszolgatörvényt".

Nyakó István hozzátette: eközben megvalósult egy kormánypárti obstrukció is, a kormány képviselői folyamatosan ügyrendi kérdésekkel akarták levetetni a Ház napirendjéről a törvényjavaslatot.

Közölte, hogy a tervek szerint reggel 8 óráig, a következő ülésnap kezdetéig jelen lesznek az MSZP-s képviselők a teremben és vitázni fognak. "Méltó és igazságos" befejezés lenne, ha a fideszes képviselők megérkezése után végigmennek az ajánlási pontokon, majd áttérnek a keddi ülés napirendjére - mondta.

Lázár a házbizottság összehívását kérte


Az elnöklő Lezsák Sándor a Fidesz kezdeményezésére összehívta a házbizottság soron kívüli ülését kedden reggel 9-kor. A tanácskozáson a vezető kormánypárt kezdeményezéssel él a munka törvénykönyve vitájának folytatása tárgyában.

A munka törvénykönyve éjjelről átnyúlt részletes vitájában a kormánypárt frakcióvezetője, Lázár János kért szót, és azt mondta: tekintettel a törvényjavaslat fontosságára, a vita további folytatása érdekében szünet elrendelését és a házbizottság összehívását kéri, a Fidesz kezdeményezéssel kíván élni.

Az éjjel negyed háromkor kezdődött, és összesen mintegy száz szakaszban zajló részletes vita elhúzódása kapcsán az MSZP jelezte, nyílt obstrukciót folytatnak.

A vita során elnöklő szocialista Ujhelyi István az Országgyűlés elnökének indítványára egy vitaszakaszban javasolta megnyitni a részletes vitát, a padsorokban ülő 26 képviselő azonban 8 igen szavazattal, 15 ellenzéki nem ellenében és 3 tartózkodás mellett elvetette ezt az MSZP-s Gúr Nándor által kezdeményezett gépi szavazáson. A házszabály értelmében így törvényszakaszonként, vagyis jelen esetben mintegy száz részben nyílt meg a vita a több mint 700 módosító javaslatról.