Benkő Tibor: A honvédség felélte anyagi és emberi tartalékait

Infostart
2011. november 29. 08:29
A honvédség költségvetése számára a legfontosabb az, hogy a katonáiknak és közalkalmazottaiknak decemberben is legyen fizetése - mondta a Magyar Honvédség vezérkari főnöke az InfoRádió Aréna című műsorában. Benkő Tibor hozzátette: kiemelt terület még a missziókban résztvevők maximális felszerelése és utánpótlás ellátása is. A vezérkari főnök beszélt arról is, hogy a szolgálati nyugdíjból a kormány határozata értelmében a munkába visszatérő egykori katonákat a Magyar Honvédség önkéntes műveleti tartalékosként alkalmazná.

A honvédség is érzi az elmúlt évek válságát, ami miatt sok tervet kellett parkolópályára tenni - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Benkő Tibor, a Magyar Honvédség vezérkari főnöke.

Hangsúlyozta: már képességeket is veszélyeztet a pénzhiány a honvédségnél. Feladataik ellátására hosszú évek óta a szükségesnél kevesebb pénz jut, tartalékaikat felélték, pedig például árvíz esetén nem mindegy, hogy egy vagy hat helikopter képes a levegőbe emelkedni.

A Magyar Honvédség vezérkari főnöke kiemelte: a prioritások megvannak, az egyik legfontosabb, hogy katonáik és közalkalmazottaik megkapják a fizetést. Kiemelt terület még a missziókban résztvevők felszerelése és utánpótlás-ellátása, ezután jön a laktanyák fenntartása, majd az általános kiképzés.

Benkő Tibor arra figyelmeztetett, hogy a Magyar Honvédség felélte anyagi és emberi tartalékait. Emlékeztetett arra, hogy a minisztérium racionalizálja a katonai vezetést és bürokráciát. Ennek során 1200 munkahely szűnik meg a Honvédségen belül. Hozzátette: a honvédségben ugyanakkor 3000 fős hiánya van, aminek feltöltését a pénzeszközök nem teszik lehetővé.

Beszélt arról is, hogy a honvédség önkéntes műveleti tartalékosként alkalmazná azokat, akik az országgyűlési határozat értelmében visszatérnek a munkába a szolgálati nyugdíjból.

Évente legalább 60 napban állnának rendelkezésre konkrét munkavégzésre, ha pedig az országban katasztrófahelyzet alakulna ki, akkor is behívhatóak lennének - emelte ki.

A teljes interjú meghallgató, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Benkõ Tibor a válságról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Benkõ Tibor a visszatérõ szolgálati nyugdíjasokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást