A bíróságok átalakításáról és a pornóadóról dönt a parlament

Infostart
2011. november 28. 06:04
Az előrehozott öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a bíróságok átszabásáról és a pornóadóról döntenek hétfőn a képviselők.

Folytatódik a Parlamenti nagyüzem: öt napos ülést tart ezen a héten az Országgyűlés és a szokásos menetrenddel ellentétben nem csak hétfőn, hanem kedden is szavaznak a képviselők, mégpedig a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról.

Ma azonban először a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal összevonásáról, tehát a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat létrehozásáról döntenek a képviselők, majd a jövő évi költségvetést megalapozó salátatörvényről, amely szerint a többi között központi számlára kerülnének a bírságbevételek, a közösségi közlekedés támogatására pedig az állam 16 milliárd forinttal kevesebbet fordítana.

A képviselők elfogadhatják azt az alkotmánymódosítást, amelynek értelmében év végéig meg kell választaniuk az új alaptörvénnyel létrejövő Kúria - tehát a jelenlegi Legfelsőbb Bíróság - január 1-jén hivatalba lépő elnökét, valamint határoznak a bíróságok szervezetéről és igazgatásáról, a bírák jogállásáról és javadalmazásáról, az ügyészségek működésének szabályozásáról, valamint a legfőbb ügyész és ügyészek jogállásáról.

Mindemellett döntenek a képviselők a polgárőri tevékenység szabályairól, a Nemzeti Kulturális Alap bevételeit kiegészítő pornóadóról, továbbá a korhatár előtti öregségi nyugdíjak megszüntetéséről, a korhatár előtti ellátásról és a szolgálati járandóságról.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást