Fél és 1 százalék közötti növekedéssel számol a kormány - a nap hírei

Infostart
2011. november 25. 21:10
Fél és 1 százalék közötti GDP-növekedéssel számol a jövő évre a kormány. Alaptalannak tartja a Moody's leminősítésről hozott döntését a Nemzetgazdasági Minisztérium. Háromhavi pótlékot kap decemberben az egészségügyi dolgozók egy része. A nap legfontosabb hírei november 25-én.

Fél és egy százalék közötti GDP növekedéssel számol a jövő évre a kormány. Erről a nemzetgazdasági miniszter beszélt, miután a kormányfővel közösen tizenegy vezető közgazdásszal tárgyalt. Matolcsy György elmondta: egy új növekedési terv keretében megvizsgálják, milyen pénzügyi forrásokat lehet bekapcsolni a beruházásokba. A miniszter hangsúlyozta: a kormányzat nem kíván visszatérni a Nemzetközi Valutaalap finanszírozási keretéhez, hanem egy pénzügyi védőhálóról, a legrugalmasabb hitelkeretről szeretne tárgyalni. Matolcsy György fontosnak nevezte az együttműködést a Magyar Bankszövetséggel, hogy bővíteni lehessen a pénzügyi forrásokat. Előzőleg a Moody's hitelminősítő megvonta a befektetési ajánlású adósbesorolást Magyarországtól.

A leminősítés miatt a miniszterelnök és a kormány távozását sürgeti az MSZP. A Jobbik szerint a kabinet gazdaságpolitikája szétszakítja a társadalmat, az LMP pedig Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter azonnali menesztését követeli.

Az Európai Bizottság elnöke szerint Európa továbbra sem talált olyan megoldást szuverén adósságválságára, amely helyreállítaná a befektetői bizalmat. José Manuel Barroso egy portugáliai konferencián aggasztónak nevezte az európai gazdasági helyzetet, és úgy fogalmazott: kormányzati integráció nélkül lehetetlen az euró megtartása.

Háromhavi pótléknak megfelelő összeget kapnak decemberben az egészségügyben, elsősorban a sürgősségi területen dolgozók - közölte a Nemzeti Erőforrás Minisztérium helyettes államtitkára. Cserháti Péter azt mondta: 42 ezren számíthatnak az egyszeri kifizetésre, amit jövőre rendszeressé kívánnak tenni. Előzőleg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter közölte: valószínűleg jövőre sem lesz általános béremelés az egészségügyi ágazatban.

Összesen 132 milliárd forint szerepel közfoglalkoztatásra a jövő évi költségvetésben - mondta a belügyminiszter. Pintér Sándor a Tolna megyei Tamásiban arról beszélt: a tervek szerint kétszázezer ember kaphat munkát. Hozzátette: a cél a 94, hátrányos és különösen hátrányos helyzetű kistérség felzárkóztatása.

A nemzeti fejlesztési miniszter szerint Magyarországon még nincs alternatívája az atomenergiának. Fellegi Tamás egy atomenergiáról rendezett pécsi konferencián azt mondta: egyszerre kell érvényesíteni a megújuló energiaforrások növekedésével, az energiatakarékossággal, valamint az energiahatékonysággal kapcsolatos szempontokat és a paksi atomerőmű bővítését.

Tizennyolc évi folyamatos emelkedés után először csökkent a bankszektorban a megtakarítási állomány; a visszaesés 1,8 százalékos. Fekete-Győr András, az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: az új kártalanítási értékhatár mellett a hazai betétesek 99,6 százaléka az alap teljes körű védelmét élvezi. Hozzátette: az egy főre eső átlagos betétösszeg 1,2 millió forint.

A magyar nemzetrészek és személyek emberi jogi védelme lesz a feladata a most megalakult Nemzetpolitikai Kutatóintézetnek - hangsúlyozta a miniszterelnök-helyettes a hivatal tanácskozásán. Semjén Zsolt emlékeztetett arra: a Magyar Állandó Értekezleten úgy döntöttek, pénzügyi keretet hoznak létre az érintettek jogsegélyének biztosítására.

Esztergomban megszavazta a képviselő-testület a közétkeztetés és a közvilágítás újraindítására szolgáló összeget. A fideszes többség elvetette a polgármester indítványát a képviselő-testület feloszlatására. Közben az esztergomi önkormányzat egyes intézményeinek állami átvételéről nyújtott be törvényjavaslatot az Országgyűlésnek három fideszes képviselő az ellátás biztosításáért.

A mohácsi busójárás után a magyar táncház módszer is felkerült az UNESCO szellemi kulturális örökség listájára. Az ENSZ Oktatási, Tudományos és Kulturális Szervezetének illetékes kormányközi bizottsága a "Legjobb megőrzési gyakorlatok regiszterébe" vette fel a táncház módszert, amely a szellemi kulturális örökség átörökítésének magyar modellje.

A vatikáni Apostoli Palotában fogadta a pápa Erdő Péter bíborost, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnökét. A testület Rómában ünnepelte fennállása 40. évfordulóját A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia sajtószolgálata közölte: Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek értékelésében a többi között az európai gazdasági és erkölcsi válságról, valamint a világszerte tapasztalható keresztényellenességről beszélt.