Tavasszal fogadhatja el a parlament a vidékfejlesztési stratégiát

InfoRádió / MTI
2011. november 23. 14:39
A nemzeti vidékfejlesztési stratégia némileg késve, januárban kerül a kormány elé, és tavasszal fogadja el a parlament - mondta Ángyán József, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára szerdán, a Magyar Fenntarthatósági Csúcs 2011 című rendezvény nyitó előadásában Budapesten.

Várhatóan tavasszal fogadja el a parlament a Nemzeti Fenntartható Fejlődés Keret-Stratégiát, amelynek most tart a társadalmi vitája - erről Bartus Gábor, a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Tanács titkára beszélt a konferencián. A fenntartható társadalom kiépítését az ezt fontosnak tartó társadalmi szervezetekre kell építeni - tette hozzá.

Az állam szerepe Ángyán József szerint egyebek között, hogy az elvonásokon és támogatásokon keresztül elérje azt, hogy az árakban is megjelenjenek a társadalmi költségek. Példaként a népegészségügyi termékadó (csipszadó) törvényt, valamint a környezetvédelmi termékdíj törvényt említette.

Javasolta azt is, hogy a helyben termelt élelmiszer helyi felhasználását áfa-kedvezménnyel honorálja az állam. Ezzel elkerülhető az - amit egy holland vizsgálat mutatott ki - hogy a sárgarépa a "földtől az asztalig" 1.847 kilométert utazzon.

Bartus Gábor a nemzeti stratégia céljai közt jelölte meg az ökológia követelményén belül működő gazdaságot, a népesség csökkenés megállítását, a tudásalapú társadalmat és a jó kormányzást.