Véget ér a szabad tankönyvválasztás?

Infostart
2011. november 21. 20:20
Állami kézbe helyezné a tankönyvterjesztést a parlament kulturális és sajtóbizottsága. A szakmai és a pedagógus szakszervezetek ellenzik a javaslatot, amelynek a célja, hogy az iskolák ne legyenek kiszolgáltatottak a tankönyvterjesztőkkel szemben.

A kulturális és sajtóbizottság módosító indítványa szerint a tankönyvek megrendelése, beszerzése, és vételáruk beszedése állami közérdekű feladat, amelyet a jövőben a magyar állam a Könyvtárellátó Kiemelten Közhasznú Nonprofit Kft.-n keresztül látna el.

A tankönyves vállalkozók tiltakoznak a javaslat ellen, amely álláspontjuk szerint ellehetetlenítené kiadókat és a tankönyvkereskedőket, ráadásul megtakarítással sem járna.

Szarvas-Ballér Judit, a Tankönyves Vállalkozók Országos Testületének elnöke szerint csak az állam nyerhet ezzel a változtatással, a családoknak nem okoz könnyebbséget, ráadásul a rendelkezés ellentétes a pedagógusok szabad tankönyv választásával.

Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint monopolhelyzetet okozhat a bizottság javaslata, és nem lehet tudni, milyen következményekkel jár. Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke arról beszélt, hogy az új Nemzeti Alaptanterv mellett a könyvterjesztést is központosítani akarják, és nem engednek beleszólást a könyvek kiválasztásába.

A javaslat elfogadása esetén az iskolák nem rendelhetnék meg a kiadóktól a könyveket, hanem a könyvtárellátó a közoktatási információs rendszer alapján összesítené a rendeléseket és gondoskodna a tankönyvellátásról. A könyvtárellátótól átvett könyveket egyébként az iskolák értékesítenék a diákoknak, a vételárral pedig elszámolnának, és a munkáért jutalékot kaphatnának.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást