Mostantól a kormány határozza meg a képzési helyek irányát és számát

Infostart
2011. november 21. 19:20
Az oktatási államtitkár szerint két hét múlva kezdődhet a felsőoktatási törvény általános vitája a Parlamentben. A kormányszóvivő azt mondta, a cél a színvonal emelése és a versenyképesebb felsőoktatás megteremtése.

A következő hónapokban készülnek el azok a szerződésminták, amelyeket az államilag finanszírozott hallgatókkal kötnek - közölte Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár. Szakonként eltérő lesz az idő, amelyet a szerződött diplomásnak Magyarországon vagy Magyarországért kell dolgoznia ahhoz, hogy ne kelljen visszafizetnie a képzés költségét.

Korábban a HÖOK elnöke virtuális számláról és havonta csökkenő, szintén virtuális tartozásról beszélt, Navracsics Tibor miniszterelnök helyettes pedig a hallgatókkal folytatott egyeztetésen öt évet vetett fel példaként.

Hoffmann Rózsa beszélt arról is, a felsőoktatási törvénytervezet háromféle képzési lehetőséget rögzít: a teljesen vagy részelegesen magyar állami ösztöndíjjal támogatottat, illetve az önköltségest, de az állami ösztöndíjas és az önköltséges képzés között lesz átjárás.

Arra a kérdésre, hogy a munkaerő-piaci igényeket mitől szolgálja jobban az új rendszer, Hoffmann Rózsa azt mondta: eddig a hallgatók jelentkezése alapján osztották el a helyeket, mostantól a kormány határozza meg a képzési helyek irányát és számát.

Az oktatási államtitkár beszélt arról is, hogy nincs kényszeres intézmény integráció, a felsőoktatási intézményeknek nyárig kell javaslatot tenniük az esetleges átalakulásokra, egyesülésekre. Ezeket az államtitkárság 2012 végén összegzi.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást