Az IMF megkapta a felkérést Magyarországtól - a nap hírei

Infostart
2011. november 21. 22:05
Megkapta a hivatalos felkérést Magyarországtól a Nemzetközi Valutaalap egy pénzügyi megállapodásra. Állami tulajdonba kerülnek a megyei önkormányzati intézmények. Szerdán ismét drágul a gázolaj, a benzin ára viszont csökken. A Parlamentben megszavazták a jövő évi adószabályokat.

Londoni elemzők szerint a bankok adóterhének csökkentését és a végtörlesztési terhek szélesebb körű megosztását kérheti a Nemzetközi Valutaalap a magyar kormánnyal folytatott tárgyalásokon. A JP Morgan bankcsoport szakemberei megismételték: Budapest már eddig is jelentős lépéseket tett a jövő évi államháztartási hiánycél teljesítéséért, így várhatóan nem lesz sok további teendője a jövő évi költségvetési konszolidáció terén. A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója Washingtonban jelentette be, hogy megkapta a hivatalos felkérést Magyarországtól egy pénzügyi megállapodásra. Christine Lagarde közölte: a magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást tervez a valutaalappal és az Európai Bizottsággal.

Az Országgyűlés elfogadta a jövő évi adószabályokat

A változtatások értelmében a jelenlegi 30-ról 37 százalékra emelkedik az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) kulcsa, a munkaadó által fizetendő tb-járulék pedig 27 százalékos, szociális hozzájárulási adóvá változik. A parlament 232 igen szavazattal, 78 nem ellenében fogadta el a kormány előterjesztését. Az új adótörvények értelmében jövőre lényegesen csökken a regisztrációs adó, ugyanakkor az illetéktörvény módosítása megemeli a személygépkocsik átírási illetékét. A bírósági illetékek is drágulnak, a házassági bontóperek terhe például 12 ezer forintról 30 ezer forintra emelkedik.

Állami tulajdonban az önkormányzati intézmények

Január 1-jétől állami tulajdonná válik a megyei önkormányzatok vagyona, állami tulajdonba kerülnek a ma megyei önkormányzati fenntartású intézmények, azok vagyona, valamint a Fővárosi Önkormányzat fenntartásában lévő egészségügyi intézmények vagyona is, az állam pedig átveszi a hozzájuk kapcsolódó közfeladatokat és közszolgáltatásokat. Az állam ugyanakkor átvállalja a megyei önkormányzatok mintegy 180 milliárd forintos adósságát.

Hallgatói szerződésminták készülnek

Nyárig kell javaslatot tenniük a felsőoktatási intézményeknek az esetleges átalakulásokra és egyesülésekre - mondta az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa hozzátette: a javaslatokat a jövő év végéig összesítik. A kereszténydemokrata politikus a kormányszóvivői tájékoztatón azt is elmondta: a következő hónapokban hallgatói szerződésminták készülnek, de az, hogy hány évet és mikor kell dolgoznia egy-egy állami ösztöndíjas hallgatónak Magyarországon, az attól függ majd, hogy melyik szakon végzett.

MSZP = MSZMP?

Figyelemelterelésnek tartja a szocialista pártelnök azt a kormánypárti javaslatot, amely szerint az MSZP osztozik az MSZMP minden felelősségében. Mesterházy Attila hozzátette: az új alaptörvény átmeneti rendelkezéseiről szóló jogszabály preambulumába szánt javaslatot megbélyegzőnek tartja. Az ellenzéki párt elnöke az InfoRádióban azt mondta: a Fidesz szimbolikus politizálással terelné el a figyelmet a kormányzati gazdaságpolitika bukásáról.

Újabb történelmi csúcson a dízel ára

Szerdán öt forinttal csökkenti a 95-ös benzin, ugyanakkor három forinttal emeli a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol - értesült a Portfolio.hu. Ezzel új csúcsra emelkedik a dízel ára. Sándor Dávid, a portál elemzője az InfoRádióban elmondta: a benzin átlagára 396-397 forintra csökken, míg a gázolajé 435 forintra emelkedik.

Tízmilliárd a dél-pesti sürgősségi centrumra

Mintegy 10 milliárd forintból valósulhat meg a Korányi-projekt, amelynek révén létrejöhet a dél-pesti sürgősségi ellátócentrum. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter közölte: a többcélú és korszerű egészségügyi intézmény a tervek szerint 2013 első felében kezdheti meg működését.

Aggódnak az egészségügyi beszállítók

Az egészségügyi intézmények beszállítókkal szemben fennálló tartozásainak kifizetésére kéri az egészségügyi kormányzatot az Orvostechnikai Szövetség. Tóth Zoltán, a szervezet főtitkára az InfoRádiónak elmondta: a kórházak adóssága 10-12 milliárd forint. Hozzátette: azt ajánlják a kormányzatnak, hogy ha az december 31-éig kifizeti az intézmények tartozásainak 90 százalékát, a maradék egytizedet pedig március végéig, akkor a beszállítók elengedik a késedelmi kamatokat. Tóth Zoltán hozzátette: nem tudják megvárni az egészségügyi intézmények állami kézbe vételét, mert az a kormány szerint fél évig is eltarthat, addig pedig több beszállító cég tönkremehet.

Tulajdonosi kölcsönt kap a Malév

4,2 milliárd forintos tulajdonosi kölcsönről írt alá szerződést a Malévval a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő. A pénzt rövid távú finanszírozási igényeire kapja a légitársaság. A kölcsönt a három éves futamidő végén, egy összegben kell törlesztenie a Malévnak. A többségi állami tulajdonban lévő légitársaság legutóbb augusztusban kapott támogatást; akkor 18,5 milliárd forint tőkeemelésről döntöttek.

A kormányfő segítéségét várja a főpolgármester

Sürgős segítséget kér a BKV helyzetének kiegyensúlyozásához a miniszterelnöktől a főpolgármester. Tarlós István az Orbán Viktornak írt levelében úgy fogalmaz: ha nem teljesül a kérése, akkor a tömegközlekedési társaság rövid időn belül működés- és fizetésképtelenné válik, és nem lesz képes alapvető feladatát ellátni.

Leáll a közétkeztetés Esztergomban

Az esztergomi önkormányzat adóssága miatt szerdától nem biztosítja a közétkeztetést a város oktatási intézményeiben és a szociális központban a szolgáltató. Herczeg Csaba, a Hungast ügyvezetője az InfoRádiónak elmondta: Esztergom több mint 100 millió forinttal tartozik a cégnek, ebből legalább a szeptemberi szolgáltatásért járó 27 millió forintot szeretnék megkapni. Esztergomban már a közvilágítás szolgáltatója is jelezte: lekapcsolják a lámpákat, ha a város nem fizet.