Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kósa: Az IMF-fel való szakítás sosem merült fel

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A Fidesz ügyvezető alelnöke szerint Magyarország nem adhatja fel alaptörekvéseit, kizárólag olyan megállapodásokat köthet a költségvetés finanszírozása érdekében, amelyek érdemben nem csökkentik a kormány gazdasági fennhatóságát, önállóságát, és amelyek lehetővé teszik, hogy az adósságkezeléssel, a gazdaság- és családtámogatással, a munkahelyteremtéssel és a nyugdíjrendszerrel kapcsolatos programjait folytatni tudja a kabinet. Kósa Lajos erről pénteken beszélt az m1 Ma Reggel című műsorában.

A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön közleményben tájékoztatta az MTI-t, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) szokásos éves gazdaságpolitikai konzultációjának keretében a kormány megkezdi a tárgyalásokat egy új típusú együttműködésről a valutalappal.

Kósa Lajos a köztelevízióban kijelentette: "az, amit korábban a szocialista kormányok tettek, hogy lényegében egy komplett kormányprogramot írattak az IMF-fel, vagy hajtottak végre szó nélkül - elvették a 13. havi nyugdíjat, a 13. havi fizetést, megszorítások tömkelegét fogadták el, be akarták vezetni az ingatlanadót általánosan és kötelező jelleggel a lakásokra is -, erre nem kerül sor, mert ez az elveinkkel lenne ellentétes".

Arra a felvetésre, hogy egy elővigyázatossági hitelmegállapodásról lehet-e szó, a Fidesz-alelnök úgy válaszolt: "nem, arról van szó, hogy azt látjuk, hogy az IMF-fel való együttműködés gazdaságpolitikai megfontolás kérdése", ha az előbbi elveket nem sérti. Olyan mértékű bizonytalanság lett úrrá Európán, amelyben helyes, ha az ember a gazdaságpolitikai taktikai lépéseit újragondolja - mondta.

Hiába jelent meg a háromnegyed éves gazdasági növekedéssel kapcsolatban rendkívül biztató adat, hiába nyilatkozta mindenki, hogy a magyar költségvetés 3 százalék alatti hiánya tartható, hiába hajtja végre Magyarország szisztematikusan a Széll Kálmán-tervben megfogalmazott vállalásokat, mindez "mit sem változtatott például a forint megítélésén". Ezért muszáj olyan eszközökhöz is nyúlni, amelyek kezelik ezt a "ideges hangulatot" - emelte ki.

Arra a felvetésre, hogy az IMF eddig szitokszó volt, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pedig még három napja is kritikusan nyilatkozott a valutaalappal kapcsolatban, Kósa Lajos úgy reagált: ha a körülmények megváltoznak, akkor alkalmazkodni kell hozzájuk. Arra a kérdésre, hogy három nap alatt változtak-e meg a körülmények, azt felelte: "ön a múlt héten számított arra, hogy összeomlik a Berlusconi-kormány?"

Megjegyezte, "lehet tudni, hogy bizonyos programokban nem fogadjuk el az IMF álláspontját", de "az IMF-fel való szakítás sosem merült fel".

Október 18.: "Nincs realitása egy újabb hitelnek"

"Szerintem nincs realitása annak, hogy a kormány újra hitelt kérjen a Nemzetközi Valutaalaptól, nem is tervezünk ilyet" - nyilatkozta Kósa Lajos, Debrecen polgármestere, a Fidesz alelnöke szintén a köztelevízió reggeli adásában október 18-án. Szerinte a Fidesz nagyon rossz gazdasági állapotban vette át a kormányzást az elődeitől, de másfél év alatt már látszanak az eredmények.

A tíz évre ígért egymillió új munkahelyteremtés célját továbbra is tartják, ahogy fogalmazott: "ezt muszáj megcsinálni, és szerintem meg is tudjuk csinálni", még ha ennek eloszlása nem lesz egyenletes és nem minden évben jön össze a 100 ezer munkahely. Kósa Lajos a módosított kormányprognózisban szereplő 1,5 százalékos GDP-növekedési tervről azt mondta, "ez megalapozott, ezt lehet tartani".

Arról, hogy az IMF delegációja a napokban az önkormányzati rendszer átalakításáról adott tanácsokat a magyar kormánynak, azt mondta, az IMF szakértői nem a kormány hívására érkeztek. "Idejöttek, kértek időpontot, mi adtunk", ha nem így lett volna, akkor az a kritika éri a kabinetet, hogy "mekkora bunkók vagyunk, hogy nem is beszélünk velük". Kósa Lajos egyébként nem volt jelen a megbeszélésen, de Irina Ivascsenkóról, az IMF magyarországi képviseletének állandó vezetőjéről egy korábbi szegedi személyes találkozásukat felidézve megjegyezte, hogy "nagyon kedves ukrán hölgy", aki azonban meglepő, hogy "milyen mértékben nincsen tisztában a magyarországi helyzettel". "Olyanokat mondott, hogy tessék hazamenni inkább" - fogalmazott Kósa.