A chipsadó bevételének csak a felét forgatják vissza az egészségügybe

Infostart
2011. november 17. 16:16
A rezidensek számára újabb ösztöndíj-pályázatot ír ki a kormány, amely nem készül intézménybezárásra és elbocsátásokra sem az egészségügyben - mondta Szócska Miklós államtitkár egy egészségügyi konferencián. Banai Péter költségvetésért felelős helyettes államtitkár kiemelte, a várakozásokkal ellentétben az egészségügyi termékadóból befolyó 30 milliárdnak csak a felét tudják visszaforgatni az egészségügybe.

A jövő évre tervezett 30 milliárd forint felét a pótlékok emelésére szánják - mondta Szócska Miklós. Az egészségügyi államtitkár kiemelte, az új adónemmel sikerült elérni, hogy megváltozzon a termékösszetétel, a nemzetközi gyártók már nem cukrozzák jobban a joghurtot nálunk, mint saját országukban.

Banai Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára elmondta, a gazdasági helyzet annyit romlott az elmúlt fél évben, hogy csak a befolyó összeg, a 30 milliárd forint felét tudják visszaforgatni az egészségügybe.

A rezidensek számára újabb ösztöndíj-pályázatot ír ki a kormány, amely nem készül intézménybezárásra és elbocsátásokra sem az egészségügyben - tette hozzá Szócska Miklós.

Az államtitkár a bérek rendezése kapcsán arról is beszélt, hogy a újraindítják a rezidensi ösztöndíjprogramot, amelynek kerete a héten telt be. A szakorvosjelölteket oktató tutorok, mentorok díjazásának rendezéséhez szükséges keret is az egyetemeknél van már.

Az államtitkár szerint az intézmények átvétele ütemezetten halad, az új rendszer május elsejével lép hatályba. Az átadás-átvételt a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vezeti.

A Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára arról is beszélt, hogy a pazarló gazdálkodás miatt meg kell változtatni bizonyos intézmények funkcióját. Banai Péter az egészségügyet érintő strukturális átalakításokról beszélve azt mondta, hogy fontos az intézmények átadás-átvétele, a gyógyszerkassza korrigálása és a rokkantsági ellátás, valamint a rehabilitációs hozzájárulás rendszerének megváltoztatása.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást