Az OTP és az Erste ad hitelt a fővárosnak - lapszemle

Infostart
2011. október 27. 07:26
A Népszabadság azt írja, hogy a magyar lakossági gáz- és áramdíjak az uniós középmezőnybe tartoznak. A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy a fővárosi önkormányzat két részletben, öt-öt milliárd forintos hitelkeretre kért ajánlatokat a 2011-es költségvetésében jóváhagyott hitelkeretei biztosítására.

A Népszabadság azt írja, hogy a magyar lakossági gáz- és áramdíjak az uniós középmezőnybe tartoznak. A Magyar Energia Hivatal éves jelentése alapján a lap megjegyzi: a lakosság fizetőképességéhez viszonyított energiaár-grafikonokon Magyarország ennél jóval "előkelőbb" helyezést ért el.

A Napi Gazdaság azt írja, hogy a fővárosi önkormányzat két részletben, öt-öt milliárd forintos hitelkeretre kért ajánlatokat a 2011-es költségvetésében jóváhagyott, éven túli lejáratú hitelkeretei biztosítására. A tendert az OTP és az Erste nyerte meg. Az OTP Bank Nyrt. két évre szóló hitelkeretet biztosíthat, a szerződés nettó értéke 104 millió forint, míg a három évre szólót az Erste Bank Hungary Zrt. nyújthatja, a hitelfelvétel költsége 128,4 millió forint.

Az Index.hu-n arról olvashatnak, hogy a Parlamentben ma általános vitára kerülő filmtörvény módosítása csak a pályázókkal és a Nemzet Filmművészeivel szemben határoz meg szigorú összeférhetetlenségi feltételeket, míg a filmfinanszírozást majdnem egyedüliként intéző Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezetőségével és döntőbizottságával szemben az ilyen elvárások a régiek maradtak.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy elveszítik az öregségi korhatár alatti nyugdíjasok a kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozókra vonatkozó járulékkedvezményeket is, miután a jövő évtől már nem számítanak nyugdíjasnak. A kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozóknak 2011-ben mindössze havi 5100 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük. Ez a tervezett adó- és járulékmódosítások szerint a jövő évben 5600 forintra emelkedik. Emellett az egyéni vállalkozóknak a vállalkozói kivét, vagy az átalányadó alapját képező jövedelem, evásoknál a törvény szerinti adóalap 10 százalékának megfelelő nyugdíjjárulékot kell fizetniük.

A Napi Gazdaság interjút készített Jutasi Zoltánnal, a Synergon vezérigazgatójával. Ebből kiderül: a cég komoly, leépítésekkel járó átszervezést hajt végre, csak a nyereséget termelő feladatokra fókuszál majd. Mindez létszámleépítéssel jár, amiről konkrét számot egyelőre nem mondott a vezérigazgató. A karcsúsítástól egymilliárd forintos megtakarítást, jövőre pedig nyereséget remél Jutasi Zoltán.

A Portfolio.hu-n arról olvashatnak, hogy a Nokia bemutatta első kettő, Windows Phone operációs rendszerrel működő telefonját, amelyek a Lumia 800 és a Lumia 710 névre hallgatnak. A készülékek 420, illetve 270 euróba kerülnek majd. Elemzők úgy vélik: nehezen tud a cég felállni, ha a Microsoft-stratégia elbukik".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást