Megszűnik az eva?

Infostart
2011. október 26. 19:39
Január elsejétől megszűnhet az egyszerűsített vállalkozói adó, az eva. Az adótörvényekhez Koszorús László fideszes képviselő nyújtott be módosítót, ami hatályon kívül helyezné a 2002-es eva-törvényt - írja az Index.

A módosító indoklása semmivel nem magyarázza, hogy az egyébként évek óta napirenden lévő lépésre miért pont most kerülne sor.

Seszták Miklós kereszténydemokrata képviselő is megpiszkálná az evát. A politikus adótörvényekhez benyújtott módosítója azonban nem eltörölné a kedvezményes adónemet, csupán az adókulcsot emelné a jelenlegi 30-ról 35-százalékra. Azt nem tudjuk, hogy melyik elképzelést támogatja a kormány, Koszorús Lászlót eddig nem értük el.

A miniszterelnök szóvivője legutóbb az adótörvények szeptemberi ismertetésekor cáfolta, hogy a kormány az eva eltörlését tervezi. Szijjártó Péter akkor egy újságírói kérdésre közölte: nem tud arról, hogy az eva és az ekho esetleges megszüntetését készíti elő a kormány.

A költségvetési törvény 2011-re 196 milliárd forint eva-bevételt irányoz elő. A költségvetési kitekintésből az is kiderül, hogy a kormány a következő évekre is számolt ezzel az adónemmel. A bevételi irányszám 2012-re 208,5 milliárd forint, 2013-ra 224,4 milliárd, 2014-re pedig 242,8 milliárd forint.

Az eva körbe azok a vállalkozások kerülhetnek be, amelyeknek az éves bruttó, áfával növelt bevétele nem haladja meg a 25 millió forintot. Az adó mértéke pedig - miután a Bajnai kormány idején 25 százalékról felemelték - jelenleg 30 százalék.