Jövőre is folytatódik a közfoglalkoztatási program

Infostart
2011. október 25. 13:02
Jövőre is folytatódik a közfoglalkoztatási program - hangzott el a kormányszóvivői tájékoztatón.

Az idei év második felében tizenhárom megye és 26 kistérség 482 településén 15 ezer ember jut napi nyolc órás munkához a 4,3 milliárd forintból finanszírozott Start nevű közfoglalkoztatási munkaprogram 960 úgynevezett mintaprogramjában - közölte a Belügyminisztérium helyettes államtitkára a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón.

Papp Károly elmondta: a legtöbben a növénytermesztésben és az állattenyésztésben dolgoznak; ők részt vehetnek egy 12 hónapos oktatáson, amelynek végén segéd mezőgazdasági tanúsítványt szerezhetnek. Az úgynevezett szociális tangazdaságokban folyó munkához szükség esetén földet igényelhetnek a Nemzeti Földalaptól, és a munkát körzetesített mikrotérségi gépállomások létrehozásával, illetve falugazdászok tanácsaival segítik.

A megtermelt javakat az önkormányzatok által évente 107 milliárd forintból fenntartott közétkeztetésben használják fel. A többiek utakat, vízelvezető árkokat és patakmedreket takarítanak, erdőt telepítenek, illegális hulladéklerakókat szüntetnek meg, vagy biomassza kazánokat építenek 100 önkormányzati épületben. 1100 cigány származású közmunkás szeptembertől a belvízmentesítésben vesz részt.

Az államtitkár hozzátette, hogy a közfoglalkoztatási program 2012-ben folytatódik, sőt 132 milliárd forintos költséggel mind a 94 kistérségben elindul egy-egy mintaprogram a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége, a Keleti Háromhatár-szeglet Kutató-Fejlesztő Központ, a gödöllői Szent István Egyetem és a büntetés-végrehajtás mezőgazdasággal foglalkozó gazdasági társaságának koordinálásában.

A romákra, a hátrányos helyzetűekre és a szakképzetlenekre koncentráló közfoglalkoztatási program nem váltja ki az egyéni munkahelykeresést és nem von el munkaerői a piaci vállalkozásoktól - hangsúlyozta a kormányszóvivő. Giró-Szász András kiemelte, hogy a programban résztvevők fizetése magasabb a korábban szociális segélyként kapott összegnél.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást