Sokaknak lehet drágább a közlekedés - lapszemle

Infostart
2011. október 24. 07:26
A spórolás jegyében elbukhatják utazási kedvezményeiket a korengedményes nyugdíjasok, a hadirokkantak, a menekültek, a határon túl élők vagy a vasutasok családtagjai - írja a Népszabadság.

A lap úgy tudja, legalább kéttucatnyi, korábban különféle jogcímekre hivatkozva bevezetett utazási kedvezmény eltörlését teheti mérlegre a MÁV-Start Zrt.-nél és a Volán-társaságoknál a kormány.

A Magyar Nemzet szerint nemcsak az 1956-os forradalom utáni megtorlások politikai megrendelői és az akkori igazságszolgáltatás szereplői aggódhatnak a felelősségre vonás miatt, mert a lex Biszku után újabb tervezet készül, amely már jóval szélesebb kört érintene. A lap kormányzati forrásból úgy tudja, az újabb tervezet készítői a politikai alapú, köztörvényes bűncselekmények elévülésének felülvizsgálatával teremtenék meg az alapját annak, hogy az érintett időszak legalsó szintjein is megtörténhessen a felelősségre vonás.

Bár a héten keddig újabb másfél éves csúcsra ért a spekulatív szereplők körében a svájci frank gyengülésére irányuló nettó pozíciók állománya, az alpesi deviza mégis erősödni tudott - írta a Portfolio.hu. Tette ezt annak ellenére, hogy a technikai indikátorok további frankgyengülés irányába mutattak és a héten kifejezetten kedvező volt a nemzetközi befektetői hangulat a hétvégi EU-csúccsal összefüggő reménykedés miatt. Úgy tűnik, hogy bár sokan epekedve várják, mégsem alakul ki olyan könnyen a trendszerű frankgyengülés.

A Napi Gazdaság arról számol be, hogy a piac egyre kisebb magyar növekedésre számít. Egy hónap alatt a felére csökkent a 2012-es GDP növekedésre vonatkozó elemzői konszenzus, míg az inflációra vonatkozó előrejelzés a harmadával feljebb szaladt - derült ki a Reuters októberi felméréséből. Míg a kormány a jövő évi költségvetést 1,5 százalékos GDP bővüléssel tervezi, addig a piaci átlag már csupán 0,8 százalék.

Hanganyag: Windisch Judit


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást