Még nem jött létre Gyurcsány frakciója

InfoRádió / MTI
2011. október 24. 13:26
Az Országgyűlés elnökének helyettesítését ellátó Lezsák Sándor alelnök a Demokrata Párt frakcióalakítással kapcsolatos leveléről megbeszélést folytatott a hivatalos látogatáson külföldön tartózkodó Kövér László házelnökkel, és az egyeztetés szerint a házelnök a Magyar Szocialista Párt frakciójából kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát az október 30-i hazaérkezését követően kezdeményezi majd.

A jegyző, Hegedűs Lorántné (Jobbik) a plénum előtt ismertette a levelet, amelyben Mesterházy Attila azt írta: kilépéssel megszűnt október 22-én Baracskai József, Ficsor Ádám, Gyurcsány Ferenc, Kolber István, Molnár Csaba, Oláh Lajos, Szűcs Erika, Vadai Ágnes, Varju László és Vitányi Iván tagsága.

A frakcióvezető indítványozta, hogy a nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztségét Vadai Ágnes helyett Molnár Zsolt töltse be. A többi bizottsági megbízatásokat érintő indítványait később, a frakció döntése után ismerteti.

Lezsák Sándor közölte, hogy a házelnök a Magyar Szocialista Párt frakciójából kilépett képviselők frakcióalakítási ügyével kapcsolatos döntések meghozatalát az október 30-i hazaérkezését követően kezdeményezi majd, addig a házszabályban meghatározott jogokat az Országgyűlés megalakulásakor létrejött frakciók számára biztosítják.

A döntésről értesülve az MSZP-ből szombaton kilépett tíz politikus a Parlamentből visszatért a Képviselői Irodaházba.

Molnár Csaba, a Demokrata Párt frakciójának vezetője sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy egy új frakció megalakulása csak technikai feladatokat állít az Országgyűlés vezetése elé, jogi-politikai teendője nincs a házvezetésnek. A politikus közölte: ha ennek ellenére nem működhetnek képviselőcsoportként, azt "gazemberségnek," a jogállam elleni támadásnak tekintik, és nemzetközi szervezetekhez fordulnak.
Molnár Csaba kiemelte: a déli határidőig jelentkeztek napirend előtti felszólalásra és azonnali kérdéseket nyújtottak be. Hozzátette: a házvezetéstől csak azt várják, hogy tudomásul vegye a frakcióalakítást és biztosítson számukra helyet a parlamenti patkóban. Kérdésre válaszolva ugyanakkor elmondta, az Országgyűlés főtitkársága dél előtt arról tájékoztatta őket, hogy egyelőre nem kaptak feladatot a terem ülésrendjének megváltoztatására, vagyis nem született meg az ehhez szükséges döntés.

Molnár Csaba közölte: ha a Ház vezetése nem teremti meg a frakció működéséhez szükséges feltételeket, nem tudnak részt venni a parlament ülésén és máshol fogják elmondani a véleményüket. Ebben az esetben azonban nemzetközi szervezetekhez fordulnak, az Európai Unióhoz és az Európa Tanácshoz - jegyezte meg.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Herczeg Zsolt összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást