Orbán: Magyar nemzeti érdek az adósság csökkentése saját erőből

InfoRádió / MTI
2011. október 23. 17:50
Miközben mindenki európai adósságválságról beszél, a magyar nemzeti érdek az, hogy az ország saját erőből csökkenteni tudja az adósságot - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Brüsszelben, az európai uniós tagországok állam- és kormányfőinek találkozóját követően tartott sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, képesnek kell lenni olyan nemzeti gazdaságpolitikát folytatni, amelynek alapján a költségvetés az államadósság automatikus csökkenését eredményező helyzetbe kerül, nem pedig a növekedését hozóba.

Orbán Viktor megerősítette, hogy a csúcstalálkozót "szemben a látszattal nem befejezték, hanem félbehagyták", mert szerdán este újra találkozik a 27 EU-tagország miniszterelnöke. Most döntések nem születtek - fűzte hozzá.

A magyar miniszterelnök szerint Európa-párti és az európai egység felé mutató hangulatban és szándékban értek véget a vasárnapi tárgyalások Brüsszelben. Mindenki szeretné, ha a mostani nehézségeket a 27-ek együttmaradásával lehetne megoldani - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: mindenkiben megvan a szándék, hogy a jelenlegi válság kezeléséhez szükséges döntések megszülessenek.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy mindazt, "ami a mostani világunkban jó, ideértve a szabadságot, az Európához való tartozást,a keresztény gyökerekhez való visszatérés lehetőségét, számunkra mind 1956 teremtette meg".

Mint mondta, Magyarország számára a nemzeti ünnep miatt szerencsétlen volt a mostani EU-csúcstalálkozó időzítése, de szerinte az ország polgárai is megértették, hogy fontos döntés ma leginkább Brüsszelben születhet, és az ország felelős vezetőinek ott kell lenniük, ahol az ilyen döntéseket befolyásolni lehet.