Az LMP közösségi rendőrség létrehozását javasolja az uzsorások ellen

InfoRádió / MTI
2011. szeptember 18. 13:48
Az önkormányzatok szociális rendszerének megerősítését, közösségi rendőrség és országos akciócsoport létrehozását javasolja az uzsorások elleni küzdelemhez az LMP - mondta Dorosz Dávid, a párt országgyűlési képviselője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának tagja kijelentette: a szociális állam lebontása, a kormány megszorító politikája löki az embereket az uzsorások karjaiba, és az "embertelen jelenségek" ellen csak látszatintézkedéseket hoz.

Dorosz Dávid megjegyezte: Orbán Viktor kormányfő hétfőn az Országgyűlésben beszélt arról, hogy zéró toleranciát és hajtóvadászatot hirdet az uzsorások ellen, és a büntető törvénykönyv módosítására tett javaslatát pénteken ismerhették meg. A párt szerint csak jogszabály-módosításokkal nem lehet megoldani a problémát, ezért hárompontos javaslatot fogalmaztak meg a kormánynak.

Javítani kell az önkormányzatok lehetőségeit, a szociális rendszert, hogy például azok a családok, amelyek átmeneti pénzzavarba kerültek, segítséget kaphassanak. Javasolják, hogy helyi emberek bevonásával közösségi rendőrséget hozzanak létre, és az uzsorások elleni küzdelemhez országos akciócsoport felállítását sürgetik - mondta.

A képviselő szerint az akciócsoportot két-három hónap, a közösségi rendőrséget pedig fél, egy év alatt fel lehetne állítani, és mindezekre forrás is lenne.