Így alakítanák át a bíróságokat

Infostart
2011. szeptember 15. 16:37
Megszüntetné az Országos Igazságszolgáltatási Tanácsot a Magyar Bírói Egyesület. A szervezet egy Országos Bírói Hivatalt hozna létre, ennek vezetőjét a parlament választaná meg, a döntéseket azonban egy bírákból álló választott testület vizsgálná felül.

A Magyar Bírói Egyesület elnöke szerint politikai szándék van az Országos Igazságszolgáltatási Tanács megszüntetésére. Makai Lajos hozzátette: egy túl régi intézményről van szó, amely már nem működik megfelelően, ezért egy másik, hivatal felállítására tettek javaslatot. Az Országos Bírói Hivatal vezetőjét a parlament választaná meg.

Az egyesület elnöke elmondta: a javadalmazás, a nyugellátás és az alapilletmény emelésére is javaslatot tettek, emellett támogatnák az elkülönült közigazgatási bíróságokat is.

A szervezet elnöke hozzátette még, hogy javaslataikat megküldték a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnak, miután a tárcával együttműködési megállapodást kötöttek, így az egyesület részt vesz a bírák jogállásáról és a bírósági szervezetről szóló jogszabályok előkészítésében, módosításában és felülvizsgálatában.

Hanganyag: Kálló Izabella


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást