Martonyi: Pozitív kampányt folytatunk az ENSZ BT-tagságért

Infostart
2011. szeptember 14. 08:33
Magyarország egyebek mellett az egészségügyi, az oktatási, valamint a vízgazdálkodás terén elért tapasztalataival kampányol az ENSZ BT nem állandó tagsági posztjáért - mondta egy háttérbeszélgetésen Martonyi János külügyminiszter.

Magyarország pozitív, tiszta és költségtakarékos kampányt folytat az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2012-13-as nem állandó tagsági helyéért - mondta Martonyi János, aki hozzátette: azt hangsúlyozzák, hogy hazánk miben tud segítséget nyújtani a világnak.

Vélhetően október 13-án lesz a szavazás, amelynek kimenetele kérdéses - ismerte el Martonyi János.

Magyarország Szlovéniával és Azerbajdzsánnal küzd a pozícióért. Martonyi János esélylatolgatásra nem vállalkozott, mindössze ennyit mondott: "Európában mi későn jöttünk".

A háttérbeszélgetésen elhangzott az is, hogy a kormányváltás után a Külügyminisztériumban többen úgy vélték: jó esély van a BT-tagság megszerzésére. Az InfoRádió kérdésére válaszolva Martonyi János elmondta: egyelőre nem foglalkoznak azzal, hogy ha nem sikerül megszerezni a tagságot, mikor próbálják meg újra. Most arra koncentrálunk, hogy sikerüljön - hangsúlyozta.

Az ENSZ kedden kezdődő 66. közgyűlési ülésszakának kiemelt kérdése a palesztin államiság elismerése. Ebben az ügyben sok még a bizonytalanság - mondta a külügyminiszter, utalva arra, hogy nem ismert még a beterjeszteni kívánt a határozat szövege, és az sem, hogy azt a Biztonsági Tanács vagy a Közgyűlés elé viszik-e. Martonyi János kifejtette: Magyarország elvi álláspontot képvisel a palesztin államiság kérdésében.

Mahmúd Abbász palesztin elnök szeptember 20-án találkozik Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral. Vélhetően ekkor adja át a határozati javaslatot, amelyről szavazás elképzelhető, hogy csak októberben lesz.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Törõ Csaba, a Magyar Külügyi Intézet tudományos fõmunkatársa az ENSZ BT-tagságunkról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Rostoványi Zsolt Közel-Kelet szakértõ, egyetemi tanár a palesztin állam elismerésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Törõ Csaba a palesztin állam elismerésérõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást