Kik maradnak az adóskörben a végtörlesztés után?

Infostart
2011. szeptember 14. 18:31
A rögzített árfolyamos előtörlesztés után a legrosszabb helyzetben lévő adósok és az árfolyamgáttal átmenetileg könnyebb helyzetbe került adósok maradnak a bankoknál - hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában. A vendég Madár István, a Portfolio.hu vezető elemzője és Orbán Gábor, az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. kötvényüzletág-vezetője volt.

A rögzített árfolyamon történő előtörlesztés után a legrosszabb helyzetben lévő adósok és az árfolyamgáttal átmenetileg könnyebb helyzetbe került adósok maradnak a bankoknál a devizahitelek között - hangzott el az InfoRádió Aréna című műsorában.

Az Aegon Magyarország Befektetési Alapkezelő Zrt. kötvényüzletág-vezetője szerint miután a bankok leírták a veszteségeket, nagyon hasonló minőségű banki portfólió jön létre, így kockázatcsökkenésről sem lehet beszélni. Nemzetgazdasági szinten sem csökkennek jelentősen a kockázatok, ha a devizatartalékot is részben felhasználják annak érdekében, hogy az árfolyam ne gyengüljön - tette hozzá Orbán Gábor.

A banki portfólióban maradó, nehéz helyzetben lévő adósok számára egy forintgyengülés még inkább végzetes lehet, mint a jelenlegi portfólió szempontjából - hangsúlyozta.

Madár István szerint nemcsak a devizahitelesek, hanem a forintban eladósodottak számára is gondot okoz a hitelek törlesztése.

A Portfolio.hu vezető elemzője kiemelte: azzal, hogy a jó adósok kikerülnek a körből, míg a nehezen törlesztők benn maradnak, ráadásul betétek és megtakarítások is eltűnnek, azt a fajta hosszú távú stabilitást nem biztos, hogy tudja szolgálni ez a lépés, ami az eredeti cél volt.

A teljes interjút meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást