A Miniszterelnökséghez kerül a távozó államtitkár - lapszemle

Infostart
2011. szeptember 12. 07:20
Távozik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infokommunikációért felelős államtitkári posztjáról Nyitrai Zsolt, aki a Miniszterelnökséghez kerül át - értesült az Index.

A portál - meg nem nevezett forrásból származó információira hivatkozva - azt írta: Orbán Viktor kormányfő Hajdúszoboszlón, a Fidesz-KDNP frakcióülésén bejelentette, hogy Nyitrai Zsolt a jövőben a Miniszterelnökségen a nemzeti konzultációk szervezésével és kormányzati szintű személyzeti ügyekkel foglalkozik majd. A hírportál információi szerint az NFM-ben nem töltik be az eddigi infokommunikációs államtitkár helyét.

A Népszabadság arról ír, hogy még ebben a hónapban ki kell írni a BKV buszos alvállalkozóit kiválasztó közbeszerzési tendert, amiről Kocsis István vezérigazgató távozása előtt tartott közgyűlésen határoztak.
A lap megjegyzi: a pályázat kiírásával nem lehet megvárni a személyszállítási törvény megszületését és az ennek alapján megkötött közszolgáltatási szerződést sem, így az új buszszerződéseket a nem létező közszolgáltatási szerződés alapján kötnék meg, de a BKV nem vállalhat olyan kötelezettséget, amelyre nincs szerződésben rögzített finanszírozási háttere, ezért a Budapesti Közlekedési Központtal konzorciumban kér ajánlatokat.

A Magyar Nemzet arról ír, hogy hamarosan megkezdődik a miskolci második geotermikus kút és a kistokaji térség első kútjának fúrása. Bokorovics Balázs, a Pannergy igazgatóságának elnöke a lappal közölte: a Miskolc mellett a fúróberendezés felépítése a napokban fejeződik be, így a fúrási munkálatok várhatóan egy-két héten belül elkezdődhetnek. A kistokaji térségben a munka várhatóan másfél hónapig tart.

A dunántúli nagyvárosokban működő kölcsönzők forgalmának jelentős - 15-20 százalékos, esetenként 40 százalékos - bővüléséről számolnak be a Napi Gazdaság hétfői számában megkérdezett tulajdonosok. Az elmúlt hónapokban a Nyugat-Dunántúlon, az Õrségben és a Balatonnál is számos kölcsönző nyílt.
Az elemzők szerint Magyarországon a válság, a fejlettebb gazdaságokban a fogyasztói tudatosság generálja a kölcsönzői szolgáltatások fejlődését. Ma már a babakocsi, a bútor, a konyhai kisgépek és szórakoztató elektronika mellett például bolti berendezéseket is lehet kölcsönözni, amit döntően addig vesznek bérbe, ameddig eldől, hogy egy újonnan nyitott üzlet megáll-e a talpán. Egy-egy eseményhez kapcsolódóan ma már színpadi eszközöket, hangszereket, erősítőket és játékokat is lehet kölcsönözni.

Hanganyag: Hegedûs Zsuzsa


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást