Idén még nem drágul az iskolai menza

Infostart
2011. szeptember 8. 14:23
Idén biztosan nem drágulnak az iskolai menzák - mondta az InfoRádiónak a több fővárosi iskola étkeztetését ellátó Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetője. Hozzátette: változatos és egészséges ételeket az élelmiszerárak idei emelkedése ellenére is tudnak adni, ám nem olyan bőséggel, mint korábban. Az ÁNTSZ augusztusban fogalmazta meg a jobb minőségű közétkeztetést szolgáló ajánlásait.

Vagy a gyermekétkeztetés drágulása, vagy a közétkeztetéssel foglalkozó cégek bevételének csökkenése várható az elkövetkező egy évben az élelmiszerár-robbanás és a szigorú előírások miatt - írta a Napi Gazdaság.

A legtöbb közétkeztetéssel foglalkozó cég szeptember végén egyezik meg az önkormányzatokkal az óvodai és iskolai menük áráról. Idén az élelmiszerárak a tavalyi időszakhoz képest öt százalékkal emelkedtek, de a menzaételek ára ennél még nagyobb mértékben is nőhet a szigorúbb ÁNTSZ-előírások hatására − mondta a lapnak Román Péter, a Junior Vendéglátó Zrt. vezérigazgatója.

A közbeszerzési tendereken 90 százalékban az ár a meghatározó, ezért előfordulhat, hogy a forráshiánnyal küzdő önkormányzatok a piaci beszerzési árakhoz képest alacsonyabb szintet képesek elérni a közbeszerzési versennyel, ám ez vagy a minőségre, vagy a cégek működésére lesz negatív hatással.

Mivel az önkormányzatok az ár és nem a minőség alapján (kénytelenek) dönteni, az ÁNTSZ augusztusi ajánlásai nem feltétlenül hatékonyak. Román Péter szerint a drasztikus előírások miatt a közétkeztetésben kerülni kellene minden ízfokozó, cukor, só és húskészítmény vagy zsíros tejföl használatát. Ha a szeptemberi közbeszerzési tenderekben valóban ezeket az előírásokat veszik alapul, jelentős drágulásra lehet számítani, amit a chipsadó bevezetése is fokozhat.

Tavaly 4,9 százalékkal nőttek az árak a 2009-es szinthez képest, a kialkudott árat az év közbeni élelmiszerár-emelkedés ellenére is egy évig tartaniuk kellett a cégeknek. Mivel a beszállítók tisztában vannak a közétkeztetéssel foglalkozó társaságok kötöttségeivel, gyakori, hogy két-három hónapig azonos áron adják a termékeket − tájékoztatta a lapot Ságodi Nándor, az albertirsai székhelyű TS Gastro Kft. ügyvezetője.

A zöldségek esetében jóval nagyobb az áringadozás, ebben azonban 2010 szeptembere óta jóval nagyobb a cégek mozgástere, mivel közvetlenül a helyi őstermelőktől, a közbeszerzési eljárást mellőzve vásárolhatnak meg bizonyos termékeket.

A TS Gastro által üzemeltetett konyhákon egy átlagos óvodai menü nyersanyagnormája jelenleg 300 forint, az iskolai menüé 380 forint, de a Junior Zrt.-nél is hasonló árakkal lehet számolni, ennyit kell a szülőknek állniuk az étkeztetés költségeiből.

A szolgáltatás díját az önkormányzatok fizetik, mértéke a közbeszerzési szerződéstől függ − nyilatkozta Ságodi Nándor.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Szabó Enikõ, az országos tiszti fõorvos helyettese
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Alpári György, a Junior Vendéglátó Zrt. cégvezetõje
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gyuricza Ákos dietetikus, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének tagja
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást