Egyre több az egyházi iskola

Infostart
2011. szeptember 1. 05:25
Jelentősen nőtt az egyházi közoktatási intézmények száma az előző tanévhez képest. Ez komoly terhet jelent a költségvetésnek, az egyházi iskolák ugyanis garantáltan megkapják a fejkvóta mellé a költségvetésük másik felét kitevő, átlagosan évi 230 ezer forintos kiegészítő hozzájárulást.

A Magyar Katolikus Egyház fenntartásában 187 közoktatási intézmény működött a tavalyi tanévben, az idén 225-tel indulnak. Ezek az intézmények tavaly 357 közoktatási alapfeladatot láttak el, az idén ez a szám 428-ra emelkedik. Egy intézmény ugyanis egyszerre több alapfeladatot láthat el, ha például, valahol egyszerre működtetnek általános- és középiskolát, netán művészeti képzés vagy kollégium is van, az mind egy-egy közoktatási alapfeladatnak számít.

A református egyház a 2010-2011-es tanévben összesen 181 közoktatási feladatot látott el 117 intézményben. Idén pedig 206 közoktatási feladatot lát el 129 intézmény keretei között a református közoktatás.

A Magyarországi Evangélikus Egyház közoktatási intézményeinek száma 39-ről 45-re emelkedett a tavalyihoz képest, a növekményben három óvoda, két általános iskola és egy gimnázium szerepel.

Mint ismert, tavasszal sorra érkeztek a hírek, hogy az önkormányzatok forráshiány miatt átadják iskoláikat az egyházaknak. Nemcsak kisebb falvakról van szó, ahol a gyerekhiány miatt az intézmény léte állandó veszélyben forog, hanem vidéki városokról is. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága a távirati irodával közölte: hivatalos összesítő adatok csak szeptemberben lesznek.

Az egyházi iskolák finanszírozása egyébként kedvezőbb a világiakénál, mivel az államtól garantáltan megkapják a fejkvóta mellé a költségvetésük másik felét kitevő, átlagosan évi 230 ezer forintos kiegészítő hozzájárulást. Így tehát az átadási hullám sokba kerülhet a költségvetésnek.

Az oktatási államtitkárság a Heti Válasznak úgy számolta, hogy idén szeptembertől decemberig 1,7 milliárd forint többletköltség jelentkezik.
2011-08-31

Az átadott intézményekről listáját megtalálja itt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást