Újabb államadósság-csökkentés bejelentésére készül a kormányfő - a nap hírei

Infostart
2011. augusztus 31. 21:03
Újabb államadósság-csökkentés bejelentésére készül a következő egy hétben a miniszterelnök. Jóváhagyta a köznevelésről szóló törvény tervezetét a kormány. Elfogadta a kerékbilincselés szabályozásának megváltoztatásáról szóló előterjesztést a Fővárosi Közgyűlés.

Újabb, néhány százalékpontos államadósság-csökkentés bejelentésére készül a következő egy hétben a miniszterelnök. Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: a csökkentés forrása ismét a nyugdíjrendszer átszervezéséből felszabaduló pénz lesz. A kormányfő megerősítette: szeretné, ha 2012-ben a GDP 70 százaléka alatt lenne az államadósság, a ciklus végére pedig a mértéke közelebb lenne a 60, mint a 70 százalékhoz. Közölte: a következő egy hétben azt javasolja a kabinetnek, a Fidesznek és a KDNP-nek, hogy gyorsítsák fel az oktatás, az egészségügy, az önkormányzati rendszer és a gazdasági támogatási rendszer átszervezését.

MSZP: óriási megszorításra készül a kormány

Az MSZP elnöke szerint a rendszerváltás óta eltelt időszak legnagyobb, mintegy ezermilliárd forintos megszorítására lehet számítani Magyarországon. Mesterházy Attila azt mondta: a szocialisták ismét beterjesztik a parlamentnek a kétkulcsos adórendszerre és a munkát terhelő járulékok csökkentésére vonatkozó javaslatukat.

Tárgyalta a kormány a költségvetés tervezetét


Első olvasatban megtárgyalta és elfogadta a jövő évi költségvetéséről szóló előterjesztést a kormány. Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője a kormányülésről kiadott közleményben azt írta: az euróválság magyarországi hatásainak kivédéséért a kormány tartja a költségvetés jövőre tervezett, GDP arányosan 2 és fél százalékos hiányát.

Jóváhagyta a kormány a köznevelési törvény tervezetét

Megtárgyalta és jóváhagyta a köznevelésről szóló törvény tervezetét a kormány - értesült kormányzati forrásból a távirati iroda. A hírügynökséget arról tájékoztatták, hogy a jogszabálytervezetet a jövő hét elején hozzák nyilvánosságra. A Magyar Nemzet szerdán a birtokába került koncepció tartalmát ismertetve azt írta: bevezetik az egész napos iskolát az alsó és a felső tagozaton, mérsékelt pedagógus-óraszámemelést hajthatnak végre az iskolákban, és a jelenleginél jóval szigorúbb feltételekhez kötik az általános iskolai felső tagozatok működtetését. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár augusztus 23-án jelentette be, hogy elkészült a két új oktatási törvény koncepciója, a szükséges politikai egyeztetések lezajlottak.

Egyelőre nem adja át az államnak a főváros

Visszavonta a 12 fővárosi önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény állami tulajdonba adásáról szóló előterjesztést Tarlós István főpolgármester. A kérdésről várhatóan egy későbbi ülésen tárgyal a Fővárosi Közgyűlés. A testület elfogadta azt az előterjesztést, amely alapján változhatnak a kerékbilincselés szabályai Budapesten 2012 első negyedévében. A képviselők támogatták a közlekedési intézményrendszer átalakítására vonatkozó koncepciót is, elfogadták több közlekedési projekt határidejének módosítását, a BKV konszolidált üzleti jelentését, és a Római-parti árvízi védmű nyomvonalát is. A Közgyűlés határozata alapján a fővárosi tulajdonú színházaknak az eddig ingyen használt épületeikért a jövőben bérleti díjat kell fizetniük, az ehhez szükséges forrásokat pedig beépítik támogatásukba. A szerdai ülésen lemondott tisztségéről Somfai Ágnes fővárosi hajléktalanügyi megbízott. Tarlós István tudomásul vette a döntést, majd a közgyűlés 30 igen és három LMP-s tartózkodás mellett elfogadta a fűtött utca programot. Ennek lényege, hogy három fővárosi ingatlant alakítanak át éjjeli menedékhellyé, ahol 280-350 hajléktalant tudnak majd elhelyezni, várhatóan még az idén.

Felmondja a szerződést a CET fejlesztője

Felmondja a Fővárosi Önkormányzattal kötött szolgáltatási szerződését a Duna-parti CET fejlesztője. A Porto Investment indoklása szerint a fővárosi vezetés törvénytelen lépéseivel akadályozza a megnyitást, és kárt okoz a projekt összes résztvevőjének. A Főpolgármesteri Hivatal Kommunikációs Igazgatósága közleményében azt írta: bebizonyosodott, hogy a Porto nem tudja, vagy nem akarja befejezni a projektet.

Sukoró-ügy: tanúvallomást tett Bajnai Gordon


Ismét tanúvallomást tett a sukorói kaszinóberuházás ügyében Bajnai Gordon - közölte a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. Fazekas Géza elmondta: a volt miniszterelnök arról beszélt, hogy a magyar államot nem érheti kár a beruházás miatt, a bíróság ugyanis - Bajnai Gordon szerint - jogszerűnek ismeri el a telekcserét vagy az eredeti állapot visszaállításáról dönt.

Átlátható földbérlést szeretne az LMP

Szabadon hozzáférhetővé tenné a földnyilvántartási rendszert az LMP. Ladányi Attila, az ellenzéki párt vidékpolitikai szóvivője azt mondta: be kellene vezetni az átlátható pályáztatást is a földbérléseknél, mert - mint fogalmazott - a jelenlegi szabályozás nem segíti a kis- és közepes gazdálkodókat.

Érkezhetnek az uniós pénzek

Érkezhetnek az uniós pénzek az árvízi helyreállításra, miután Pintér Sándor belügyminiszter aláírta a Magyar Köztársaság és az Európai Bizottság közötti megvalósítási megállapodást. A tárca tájékoztatása szerint az Európai Unió Szolidaritási Alapjából csaknem 6,5 milliárd forintra számíthat Magyarország.

Martonyi: Közép-Európa kulturális jelenség

A külügyminiszter szerint Közép-Európának nincsenek földrajzi határai, az elsősorban kulturális és spirituális jelenség, amelyet tényleges politikai és gazdasági együttműködéssé kell átfordítani. Martonyi János Pannonhalmán, az első közös osztrák-magyar külképviselet-vezetői értekezleten összeurópai érdeknek nevezte a kooperációt a keleti és déli szomszédokkal.

Rekordszámú cégfelszámolás

Rekordot döntöttek a végelszámolások Magyarországon - közölte az Opten. A céginformációs szolgáltató adatai szerint augusztus 28-áig 15.205 céggel szemben indult ilyen eljárás, míg tavaly egész évben 13.685 esetben indítottak végelszámolást a tulajdonosok vagy a hatóságok.

Állami tulajdonban a hollóházi porcelán

Egyelőre 90 dolgozóval kezdi meg a porcelán-, kőedény-, valamint finomkerámia gyártást csütörtökön a 100 százalékos állami tulajdonú Hollóházi Hungarikum Nonprofit Kft - közölte a cég ügyvezetője. Pálfi József elmondta: a termelésben dolgozók közül 66-an a felszámolás alatt álló, ugyancsak többségében állami tulajdonú Hollóházi Porcelán Manufaktúra Zrt-től kerülnek át az új üzemhez.

A közétkeztetést bírálja az ombudsman

A közétkeztetésre vonatkozó szabályrendszer átfogó felülvizsgálatát kezdeményezte az ombudsman. Szabó Máté szerint a szabályozás hiányából adódó ellátási egyenlőtlenségek, a mennyiségi és minőségi problémák sértik a gyermekek kiemelt védelemhez és gondoskodáshoz való jogát, valamint a jogbiztonság követelményét.