Milyen adók emelkedhetnek?

Infostart
2011. augusztus 31. 06:05
A miniszterelnök hétfőn azt mondta, rossz Magyarországnak, hogy az uniós szabályok miatt nem lehet a luxuscikkekre 25 százaléknál magasabb áfát meghatározni. A szabályok szerint három áfakulcs lehet, negyediket nem vezethet be a kormány. A Portfolio.hu elemzője szerint ha a bevételnövelés a cél, a kormánynak más típusú forgalmi adók emelését vagy kivetését érdemes megfontolnia.

Kifejezetten ellenezzük azt a beállt helyzetet, amely ma Európában egy egységes áfarendszert hozott létre, és ami nem teszi lehetővé, hogy Magyarországon a 25 százalékos áfakulcs fölé menjünk, például a luxuscikkek áfataralmának megállapításakor. Ez nekünk rossz - ezt mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, a magyar diplomaták előtt tartott előadásában.

A nyilatkozat alapján az InfoRádió megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot, hogy a kormány tervez-e áfaemelést, vagy kérvényezi-e az Európai Uniónál egy újabb kulcs bevezetését, de eddig nem kaptunk választ. A kormányoknak egyébként nincs nagy mozgástere, a kötelező uniós előírás szerint maximum három áfakulcs lehet, egy normál és két kedvezményes. Egy-egy ország persze kezdeményezheti, hogy vezessenek be uniós szinten egy negyedik áfakulcsot is, de Kovács László volt adóügyi biztos, mszp-s politikus szerint ennek elfogadására kicsi esély van.

Föl lehetne emelni a sztenderd kulcsot, de akkor minden, a sztenderd kulcs alatti termék vagy szolgáltatás ezzel a magasabb kulccsal adózna. Ez nem zavarná a más országok adópolitikáját, mert a Magyarországon árusított termékeknek csökkentené a versenyképességét, ezt a magyar fogyasztók bánnák, a többi tagországot nem érdekelné - mondta a politikus.

Kovács László hozzátette: azt nem lehet, hogy az általalános kulcsot például 30 százalékra emelik, de azt csak néhány - például luxustermékre alkalmazzák. Az ugyanis meg van szabva, hogy mire lehet a normálnál alacsonyabb, kedvezményes kulcsot alkalmazni.

Magyarországon az élelmiszerek nagy része 25 százalékos kulccsal adózik, míg vannak bizonyos alapvető élelmiszerek, amelyekre 18 százalékos kulcs van érvényben. Azokat az élelmiszereket, amelyek most 25 százalékkal adóznak, le lehet vinni a 15, sőt akár az 5 százalékos kategóriába is, oda, ahová például a gyógyszerek tartoznak. De a 25 százalékos kulcs mindenképpen megszűnne, ha bevezetnének egy ennél magasabb kulcsot. Tehát akkor minden olyan termék és szolgáltatás, amely nem jogosult kedvezményes kulcsra, az ezen a magas, a luxusfogyasztásra kivetett adóval adózna - magyarázta az InfoRádiónak a volt uniós biztos.

A Portfolio.hu elemzője, Madár István azt mondta, a normál áfakulcs emelése korlátokba ütközhet. Bár erre nincs uniós előírás, a korábbi adóharmonizációs törekvések arra irányultak, hogy 25 százaléknál ne legyen magasabb áfakulcs. Magyarország mellett Dániában és Svédországban van csak ilyen magas áfakulcs, magasabb sehol sincs. A többi orszában a normál kulcsok 15től 24 százalékig terjednek. Madár István szerint a kormánynak más típusú forgalmi adók emelését vagy kivetését érdemes megfontolnia.

Ha ilyesmiben töri a fejét a kormányzat, hogy adóbevételeket növeljen, akkor más típusú forgalmi adók emelését, vagy kivetését érdemes megfontolnia. Például hogy a jövedéki adó hatálya alá von olyan termékeket, amelyek eddig nem voltak alatta, vagy a jövedéki adót megemeli olyan termékeken, amelyek már eddig is jövedéki adó kötelesek voltak. Hasonló lépés lehet az is, ha a regisztrációs adót emeli a kormányzat például a nagy értékű gépjárműveken - emelte ki az elemző.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást