Mennyibe kerül az albérlet és a kollégium? - Körkép iskolakezdés előtt

Infostart
2011. augusztus 31. 20:40
Budapesten 20 ezer forint plusz rezsiköltség alatt nem lehet szobát bérelni, de az albérletek átlagára inkább 60 ezer forint körül mozog. A kollégium jóval olcsóbb, csak nem nagyon lehet bejutni.

Újlipótvárosban 50-60 ezer forint között mozog egy egyszobás, átlagos állapotú téglalakás bérleti díja. A Baross utca nagykörúton kívüli szakaszán 80 ezer forint körüli összegért lehet bérelni egy 93 négyzetméteres téglalakást - derül ki az Otthon Centrum augusztus eleji körképéből.

Budapesten a lélektani határ 60 ezer forintos havi bérleti díjnál húzódik, ez alatt könnyen ki lehet adni a központi elhelyezkedésű, jó állapotú ingatlanokat.

Pécsett nagyjából havi 40.000 forint körül indulnak a bérleti díjak, Szegeden már 30-35.000 forintért lehet egy másfél szobás panellakást bérelni. Debrecenben nagyon sok ingatlant kínálnak 50-60.000 forint közötti áron. Győrben az egyetemtől távol eső panellakás havi bérleti díja 40.000, az egyetemhez közelieké azonban már 45-50.000 forint. Hasonló elhelyezkedésű, téglaépítésű lakásért 50-55.000 forintot is elkér a tulajdonos. Miskolcon viszont egy egyetemtől távol eső panellakást már havi 20.000 forintért is ki lehet bérelni.

Az egyetemi-főiskolai kollégiumok ára ennél jóval kedvezőbb, bejutni azonban nem könnyű. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem nyolc hagyományos és öt szakkollégiumot működtet, amelyben 3800 diákot tudnak elhelyezni. A kollégiumokban mindenhol egységesen, kilenc ezer forintot kell fizetni a szállásért havonta. A Semmelweis Egyetem honlapja szerint szociális alapon 978 hallgatónak tudnak kollégiumi helyet biztosítani. Az egyetem négy kollégiumában a térítési díjak havonta 18 és 24 ezer forint között mozognak.

A Debreceni Egyetem 4700 kollégiumi férőhellyel rendelkezik. A városban az államilag támogatott hallgatóknak a legolcsóbb szoba nyolc ezerbe kerül, míg a legdrágább, egy ágyas szobáért a Campus Hotelben 25 ezer forintot kell fizetni havonta. Ugyanezeket a szálláshelyeket - 11 ezer forinttal drágábban - a költségtérítéses hallgatók is igénybe vehetik.

A Szegedi Tudományegyetem a 15 ezer nappalis hallgató egyharmadának tudnak férőhelyet biztosítani a kollégiumokban, havonta 9 és 12 ezer forint közötti összegért. Az egyetemen várólista működik, ám a beköltözést követő hónapokban ezek a helyek elkezdenek ürülni, hiszen nem mindenkinek tetszik a szállás.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást