Csaba László: A nemzetgazdaság nem örömzenélés

Infostart
2011. augusztus 31. 11:31
A gazdaságnak az a lendületes fejlődése, amire a kormányprogram épült, a ciklus első felében nem lesz teljesíthető - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László közgazdász. Az egyetemi tanár szerint szükség van a kiigazítására, amit nem lehet véghez vinni úgy, hogy nincs megszorítás.

Nehéz helyzetben van a kormány, mert nem teremtődtek meg a fejlesztések forrásai. Láthatólag a gazdaság lendületes fejlődése, amire a Fidesz-KDNP felépítette a programját, és amit a társadalom is elvárt, biztos, hogy nem lesz teljesíthető - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Csaba László.

A közgazdász szerint lehet, hogy tényleg nem lesz megszorítás abban az értelemben, hogy továbbra is annyit ad a kormány, amennyit elvesz. De ha tényleg ugyanannyit ad, amennyit eddig például a gyógyszer- és nyugdíjkasszának, az nagyon kevés lesz, és nagy fokú elégedetlenséget fog kiváltani.

Orbán Viktor nemrég mondott beszédei nem a nagy osztogatást, hanem a szigorúbb gazdálkodást készítették elő. Ebbe beleférhet az adóemelés, vagy bizonyos területeken a kiadások visszaszorítása - véli az egyetemi tanár, aki hozzátette: biztos, hogy szükség van a kiigazítására, amit kizárólag a kiadási oldalon nem lehet véghez vinni úgy, hogy nincs megszorítás.

Lanyha, nem dinamikus

Az, amit a Nemzetgazdasági Minisztérium középtávú tervében felvezetett, alapvetően nem folytatható a ma ismert adatok alapján, amelyekből lanyhán növekvő, egyáltalán nem dinamikusan gyorsuló gazdasági pálya látszik kirajzolódni - emelte ki Csaba László, aki mint fogalmazott a dinamikusan gyorsuló gazdasági pályáról szóló kommunikációt abba kell hagyni, mert az az álmok birodalmába tartozik.

Úgy látja, új pályát kell kialakítani, ami összhangban van a ma ismert és reálisan előre látható folyamatokkal. Össze kellene hangolni a szakmai és a pénzügyi terveket, mert eddig szinte köszönő viszonyban sem voltak egymással: az utolsó pillanatban mindig a pénzügyi tervek valósultak meg, a szakmaiak elsikkadtak és kiürültek.

Nem jam session


Csaba László szerint az is problémás, hogy nincsen részletesen kifejtve a kormány gazdasági programja. Vannak szándéknyilatkozatok és szakmai programok, van két operatív tervdokumentum (a Széll Kálmán-terv és a konvergenciaprogram), amelyek olyan makropályát vázolnak fel, amiről kiderült, hogy nem tartható.

Három-négy emberből álló jazz zenekar tud jam sessiont csinálni úgy, hogy improvizálnak, és ehhez összeszokott, kevés zenészre van szükség. A nemzetgazdaság viszont sok millió szereplőből áll itthon és külföldön. Ez nem egy jam session, ehhez kotta kell - érzékeltette a helyzetet a közgazdász, aki szerint naivitás azt hinni, hogy pusztán adócsökkentéstől növekedni fog a gazdaság és az állami intézkedésektől munkahelyek százezrei jönnek létre.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Exterde Tibor


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csaba László megszorításokról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csaba László az álmok birodalmáról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csaba László a kottáról és Matolcsyról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást