Budapest ismét új zászlót kaphat

Infostart
2011. augusztus 31. 07:10
A Fővárosi Közgyűlés mai ülésén dönthet egyebek mellett a 12 fővárosi tulajdonú kórház állami tulajdonba adásáról, a Széll Kálmán tér átépítésének koncepciójáról és a kerékbilincselés szabályainak megváltoztatásáról is.

A 12 önkormányzati fenntartású és egy alapítványi működtetésű egészségügyi intézmény állami tulajdonba adására 2012. január 1-jével kerülhet sor. Tarlós István főpolgármester ezzel kapcsolatban hangsúlyozta: Budapestet az átadás-átvétel során semmilyen vagyonvesztés sem érheti, és az eljárásból fakadó költség sem terhelheti.

A Fővárosi Közgyűlés képviselői szerdán szavazhatnak egyebek mellett a Széll Kálmán tér felújításának terveiről, amelynek lényege, hogy átalakítanák a gyalogos felületeket, megújítanák az utcabútorokat és akadálymentessé tennék a teret. A koncepció szerint a metróállomás épületét is átépítenék.

A testület elfogadhatja a BKV tavalyi évi konszolidált üzleti jelentését is. Eszerint a főváros és a kormány által biztosított plusz juttatásoknak is köszönhetően 1 milliárd forintos nyereséggel zárta a 2010-es évet a közlekedési társaság.

A mai ülést követően változhatnak a kerékbilincselés szabályai is. Ennek lényege, hogy bilincselés helyett inkább elszállítattnák a szabálytalanul, gyakran a forgalmat is akadályozó módon parkoló gépkocsikat. A jogszabály jelenleg szinte kerületenként különböző, így ezt is egységesítené Tarlós István főpolgármester.

Szintén ma terjesztik a Fővárosi Közgyűlés elé a III. kerületi Római-parti árvízi végmű nyomvonal-tervezetét. A javaslat lényege, hogy a 3 kilométeres partvonalat több szakaszra bontanák, és helyenként mobilgátakkal védenék Óbuda ezen részét a Duna magas vízállása esetén.

Budapest ismét új zászlót kaphat, miután a korábban megszavazott farkasfogas zászló honvédelmi kötődése miatt nem felelt meg az igényeknek. Az új változatban összefordítják a zászló szélein található piros és zöld háromszögeket, így egy piros-zöld szegélyt alkotva. A fehér alapú zászló közepén továbbra is a főváros címere lesz majd.

Fővárosi Közgyűlés mai ülésén határozhat a József Attila Színház adósságállományának kezeléséről is.

A József Attila Színház adósságállományának rendezésére, a felmentésekhez szükséges pénzügyi fedezet biztosítására a Fővárosi Közgyűlés összesen 393 millió forint átutalásáról dönthet. Ebből 120 millió forint kamatmentes kölcsön, 273 millió forint pedig támogatás, amiből 104 millió forintot a létszámleépítéshez kapcsolódó kiadásokra fordítja a színház vezetősége. Ennek kiszámításánál a 7 főfoglalkozású dolgozó feletti valamennyi, 82 munkavállaló szerződésének felbontásával számoltak. Nemcsák Károly ügyvezető igazgató korábban úgy nyilatkozott: a színészekkel előadásonként tárgyalnának.

Az összegnek - amennyiben azt a Fővárosi Közgyűlés megszavazza - szeptember 20-áig kell megérkeznie a színházhoz. Nemcsák Károly ügyvezető igazgatónak november 30-áig tételesen el kell számolnia a kifizetésekkel, és a fel nem használt összeget december 15-éig vissza kell utalnia az önkormányzatnak.

A színház a 120 millió forintos kamatmentes kölcsönt négy év alatt, növekvő részletekben fizetné vissza.

Szerző: Domanits András