Nem döntött az Alkotmánybíróság a magánnyugdíjpénztárakról

Infostart
2011. augusztus 30. 13:30
Az Alkotmánybíróság nem döntött a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó határozattervezetről - tudta meg az InfoRádió. Sereg András, az Ab sajtófőnöke nem tudta megmondani, mikorra várható döntés, de ezen a héten már nem kerül ismét napirendre ez a téma.

Az Ab hétfői ülésén volt napirenden az a határozattervezet, amely, mint az Origo beszámolt róla, kimondaná, hogy semmis az a törvényi rész, amely a nyugdíjpénztárakban maradóktól megvonja az állami nyugdíjra való jogosultságot.

A portál értesülése szerint kedden már csak a nyugdíjpénztári ügyet vitatták meg újfent az alkotmánybírák, immár negyedszer.

Csütörtökön öt új alkotmánybíróval egészül ki a testület, azokkal, akiket a parlament július elején megválasztott. "Az új tagok beépülése lelassítaná a folyamatot, az újak amíg megismerkednek a konkrét üggyel, amíg megismerik a többi alkotmánybíró véleményét, az időt vesz igénybe. Ha az Ab elég egyértelműnek gondolja az ügyet, akkor a döntés húzása-halasztása nem célravezető" - érzékeltette az Origo egyik forrása.

Másik forrás azt állította, annyira nagy a támogatottsága a mostani testületben annak, hogy a parlamenti törvény vonatkozó részét meg kell semmisíteni, hogy a testület felduzzasztása sem hozna ebben az ügyben változást, legfeljebb kicsit lelassíthatja a döntéshozatalt. Egy harmadik forrás szerint azonban a grémium kibővülése fordulatot is hozhat az ügyben.