Varga Mihály: Ekkora költségvetési hiányt nem lehet csak egy tételből eltüntetni

Infostart
2011. augusztus 29. 10:37
Nyolc-tíz intézkedésre lesz szükség ahhoz, hogy a kormány előteremtse az idei költségvetés tartásához szükséges 100 milliárd forintot - mondta Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

Varga Mihály, a Hír TV-nek azt nyilatkozta: az idei év legfontosabb feladata, hogy befedjék azt a 80-100 milliárd forint körüli államháztartási hiányt, amely akkor keletkezik, ha a tervezetthez képest valóban alacsonyabb, az első becslések szerint két százalék vagy az alatti lesz az ez évi gazdasági növekedés.

Valószínű, hogy egy ekkora mértékű költségvetési hiányt nem lehet csak egy tételből eltüntetni, vagy nem lehet egy tétellel - ahogy szokták mondani - behúzni. Nyolc-tíz olyan kisebb tétel kell, ami tíz-húsz milliárdos nagyságrendben tud segíteni a hiány három százalék alatti szinten tartásában. Meg kell nézni a bevételi és a kiadási oldalt, és a kettőből kell egy olyan gazdasági kiigazítást csinálni, ami a 3 százalékos hiányt nem veszélyezteti. - magyarázta az államtitkár.

A politikus arra a kérdésre, hogy a kormány ehhez visszatarthatja-e esetleg a szuperbruttó tervezett feloldását, azt válaszolta: ez is egy reális alternatíva.

Arra a kérdésre, hogy az európai uniós elmarasztalás miatt a kormánynak mennyi áfát kell visszafizetnie az igénylő vállalkozásoknak, Varga Mihály közölte, hogy az első becslések szerint ez az összeg 240-260 milliárd forint között lehet.

Egy esetleges kormányátalakítást firtató felvetésre pedig a Miniszterelnökséget vezető államtitkár azt mondta: kisebb változások elképzelhetőek, nagy átalakítások viszont egyelőre nem lesznek.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Sigmond Árpád összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást