Tatabányán tilos az utcán lakni és kukázni

InfoRádió / MTI
2011. augusztus 29. 14:45
Január elsejétől megbüntethetik Tatabányán az önkormányzati közterület-felügyelők azokat, akik életvitelszerűen az utcán tartózkodnak, illetve a kukákból hulladékot szednek ki és szétszórják a szemetet - tájékoztatott Bereznai Csaba, a város szociális ügyekért felelős alpolgármestere. A városban 458 fedél nélkülit számon tartó hajléktalanellátó egyesület vezetője elkeserítőnek nevezte a döntést.

Bereznai Csaba közlése szerint ez nem szociális, hanem rendvédelmi kérdés. "A kukázóknál és a hajléktalanoknál elsősorban nem a pénzbírság, hanem a figyelmeztetés, a közterületről való eltanácsolás lehet az eredményre vezető eszköz. A jogszabályt nem ellenük, hanem a nem kukázó és a közterületeket háborítatlanul használni akaró többség érdekében alkottuk" - mondta a fideszes alpolgármester.

A politikus, aki sokáig szociális munkásként dolgozott és ma is vállal önkéntes segítő szolgálatot, rámutatott, korábban nem volt jogalap, hogy az önkormányzat fellépjen azokkal szemben, akik "a közterületet nem rendeltetésszerűen használják, a szemetet kitúrják a kukákból", rendszeresen a buszmegállókban, játszótéri padokon alszanak, így a többieket megakadályozzák ezek használatában.

"Ha az utcán félig megfagyva találtunk valakit és nem akart hajléktalanszállóra menni, nem tehettünk semmit. Az új rendelet jogalapot ad rá, hogy fűtött helyre szállítsák" - mondta Bereznai Csaba, hozzátéve, hogy az önkormányzat januártól a közterület-felügyelet létszámát is bővítené.

Az alpolgármester közlése szerint tavasztól őszig kihasználatlanok a hajléktalanszállók. Télen három-négy olyan konténerrel kellene bővíteni a krízisellátás férőhelyeit, amelyeket pályázati forrásból és önkormányzati segítséggel oldhat meg a város hajléktalanjait ellátó Utcai Szociális Segítők Egyesülete (USZSE).

Balatoni Ágnes, az USZSE elnöke az MTI-nek nyilatkozva elkeserítőnek nevezte a döntést, megjegyezve, hogy a vidéki városok közül elsőként Tatabánya hozott hajléktalanellenes rendeleteket. Közlése szerint 458 fedél nélküli emberről tudnak a városban. Jelenleg 23 embert lehet elhelyezni éjszaka, ez a szám télen 52-re bővül.

Az USZSE 19 éve foglalkozik hajléktalan-ellátással Tatabányán. Balatoni Ágnes rámutatott, hogy az önkormányzat még májusban kért tőlük ötleteket a probléma kezelésére. Õk - többek között - nyilvános illemhelyek és csomagmegőrzők felállítását javasolták.

Az egyesület vezetője elmondta, hogy az önkormányzat később, a bizottsági ülésekre már nem hívta meg őket, javaslataikból semmit nem vett figyelembe. A hajléktalanellenes rendelet megszületéséről is egy közösségi oldal híreiből értesültek - tette hozzá Balatoni Ágnes.