Tállai: Az oktatás és az egészségügy problémáit nem lehet csak pénzzel megoldani

Infostart
2011. augusztus 29. 13:01
Az önkormányzati rendszer átalakítására plusz források biztosítása mellett is szükség lenne - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Tállai András. A Belügyminisztérium államtitkára kitért arra is, hogy az oktatás és az egészségügy problémáit amúgy sem lehetne pusztán pénzzel megoldani.

Az oktatási, egészségügyi, hatósági és katasztrófavédelmi feladatok elvétele helyett valóban könnyebb lenne plusz forrást biztosítani az önkormányzatoknak, ám az ország gazdasági helyzete ezt nem engedi - mondta Tállai András, a Belügyminisztérium államtitkára.

Biztosan könnyebb lenne, bár akkor is szükség lenne 20 év tapasztalatát figyelembe véve egy rendszer-átalakításra. Most a kettőt egyszerre kell elvégeznünk, hiszen többletforrás sincs lényegében, csak az, amit maga a rendszer majd felszínre hoz a hatékonyabb működésével. Ugyanakkor az is fontos, hogy átalakítsunk nagy állami rendszereket - fogalmazott az államtitkár.

Tállai András úgy vélte, hogy pusztán többletforrással amúgy sem lehetne megoldani az oktatás és az egészségügy problémáit, ennél sokkal összetettebb a kérdés. "Azt gondolom, nagyon fontos kérdés az, hogy az ágazati rendszerben lévő tartalékokat feltárjuk" - hangsúlyozta a politikus.

Az új önkormányzati törvény ősszel kerülhet az Országgyűlés elé, és várhatóan jövő év elején lép hatályba.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.

Hanganyag: Hlavay Richárd


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást