Megtartotta első ülését az otthonvédelmi monitoring bizottság - a nap hírei

Infostart
2011. augusztus 26. 21:06
Megtartotta első ülését az otthonvédelmi monitoring bizottság. Jövő szeptemberben lesznek változások az alapfokú oktatásban. Elkészült az új városvezetés első 10 hónapjának eredményeit ismertető zöld könyv.

Megtartotta első ülését az otthonvédelmi monitoring bizottság. A testület feladata, hogy figyelemmel kísérje a bankok viselkedését és azt, hogyan érvényesül a devizahitelesek megvédésére létrejött árfolyamgát intézménye - közölte a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter elmondta: a bizottság alakuló ülésén elfogadta várható működési rendjét és számba vette feladatait. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által létrehozott testület tagjai: Király Júlia, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke, Balogh László, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének alelnöke és Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, aki egyben a bizottság vezetője is. Orbán Viktor miniszterelnök múlt szerdán közölte: ha a bizottság úgy látja, hogy a bankok visszaéltek erőfölényükkel, akkor a kormány beavatkozik.

Még az idén elfogadja a parlament a köznevelési rendszert szabályozó törvényt, de a változások csak jövő szeptembertől lépnek életbe - közölte az oktatási államtitkár Zalaegerszegen. Hoffmann Rózsa a Kertvárosi Általános Iskola Liszt Ferenc Tagiskolájában tartott évnyitón szorgalmazta: a pedagógusok továbbra is tegyék meg javaslataikat, hogy olyan törvény szülessen, amelyet a többség támogat.

Mintegy 8 és fél milliárd forintból legalább 3200 új bölcsődei férőhely létesülhet 2013 végéig országszerte - jelentette be a szociális államtitkár. Soltész Miklós egy XVI. kerületi bőlcsöde avatásán azt mondta: ez az összeg mintegy 40 létesítmény támogatására lesz elegendő. Hozzátette: a pályázati kiírás augusztus végén, szeptember elején jelenik meg a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján.

Aláírták a Zeneakadémia felújításának kivitelezői szerződését. A munkálatokkal 20 hónap alatt kell végezni. A csaknem 6 milliárd forint értékű felújítás a műemléki értékek megőrzése mellett teljes korszerűsítéssel is jár a Liszt Ferenc téren.

A Kamenyec-Podolszkijban történt tragédiára emlékeztek a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban. A megemlékezésen a vészkorszak néhány túlélője is részt vett. Latorcai Csaba nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár beszédében emlékeztetett arra, hogy 70 évvel ezelőtt 20 ezer deportált, védtelenné, hontalanná vált zsidó embert öltek meg Ukrajnában.

Ezen a héten összesen 35 millió forinttal járult hozzá a helyi rádiók és televíziók fenntartási és üzemeltetési költségeihez, valamint műszaki fejlesztései kiadásaihoz a médiatanács. A tájékoztatás szerint a fenntartási és üzemeltetési költségek támogatási keretéből 10 pályázó közül 3 helyi közösségi rádió jutott összesen 3 millió forinthoz, a műszaki fejlesztések támogatási keretéből pedig 26 pályázó közül 12 televízió és rádió kapott összesen csaknem 32 millió forintot.

Elkészült az új városvezetés első 10 hónapjának eredményeit ismertető zöld könyv, amelyet hétfőn mutat be a főpolgármester. A kiadványt Bagdy Gábor pénzügyi és György István városüzemeltetési főpolgármester-helyettes állította össze. A kötet a pénzügyek és vagyongazdálkodás rendbetételét, az új városüzemeltetési modellt és a szerződéskötési szabályokat, valamint a város élhetőbbé tételét szolgáló szigorításokat mutatja be.

Egymilliárd 18 millió forintos adózás előtti eredménnyel zárta a 2010-es évet a BKV. Az üzleti jelentés szerint ez 4,7 milliárd forinttal jobb, mint a tervezett 3,7 milliárdos veszteség. Tavaly az utasszám - részben a januári sztrájk miatt - alacsonyabb volt, és a jegyekből, bérletekből is kevesebb fogyott. A cég jelentésben az áll, hogy a vállalatcsoport üzemi eredménye 5,3 milliárd forint, mérleg szerinti eredménye pedig 610 millió forint nyereség volt. Ezzel a vállalat teljesítette a 2010-es üzleti elvárásokat.

Megérkeztek a finn védelmi minisztériumtól kapott Mi-8-as helikopterek a Pápai Bázisrepülőtérre. A két szállítóhelikoptert az afganisztáni misszióba készülő Légi Tanácsadó Csoport hazai kiképzésére használják majd.

Szombatra is piros színű figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat a hőség miatt, de az észak-nyugati megyékben a várható heves zivatarok miatt elsőfokúra mérsékelték a veszélyjelzést. A fővárosban pénteken is megdőlt a napi melegrekord, Újpesten 37 fokot mértek. A hőségriadó miatt szombat délután 3 óra és vasárnap este 10 óra között is közlekedhetnek a kamionok a magyar utakon.

Hosszú betegség után, életének 77. évében elhunyt Dobszay László Széchenyi-díjas zenetörténész, karnagy, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia volt elnöke, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem professzora. Életét elsősorban a tudományos és pedagógiai munka töltötte be. Dobszay László nemcsak a gregorián zene kutatásában, hanem a zenepedagógia, a jelenkori liturgikus zene és az előadóművészet terén is kiemelkedőt alkotott.

Japánban lemondott pártelnöki tisztségéről Kan Naoto, aki ezzel a kormány éléről is távozik. A balközép Japán Demokrata Párt hétfőn választja meg új vezetőjét, aki a miniszterelnöki szék várományosa lesz. Kan Naoto azután jelentette be döntését, hogy a japán parlament elfogadta a fukusimai katasztrófa utáni újjáépítés költségeit fedező kormánykötvények kibocsátását, valamint a megújuló energiák fokozottabb használatáról szóló javaslatot. Japánban az elmúlt öt évben hat kormányfő váltotta egymást.