Hoffmann: Nincs ok változtatni a tanév hosszán

Infostart
2011. augusztus 26. 06:05
Magyarországon a tanítási napok és hetek száma megfelel az európai átlagnak, nincs ok ezen változtatni - mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár, hozzátéve: az új közoktatási törvény rögzíti a szeptember 1-ji tanévkezdést.

Belgiumban, Csehországban, Lengyelországban, Romániában, Szlovéniában, valamint a balti államokban (Észtországban, Lettországban és Litvániában) ugyancsak szeptember 1-jén kezdődik az idei tanév.

Németországban már augusztus 1-je óta tanulnak a diákok, míg Máltán csak szeptember 28-tól kell beülni ismét az iskolapadba.

Itthon az általános iskolákban 183, a közép- és szakiskolákban 182 tanítási nap lesz, ezzel Magyarország a középmezőnybe tartozik nemzetközi összehasonlításban - mondta a 2011/12-es tanév rendjét ismertetve Hoffmann Rózsa.

A szünetek számát és hosszúságát egyéb tényezők mellett az éghajlati viszonyok is befolyásolják. Ausztriában például, az egyhetes karácsonyi szünet mellett két hét téli szünet is van, igaz, a nyári szünet - szemben a 11 hetes magyarral - csak kilenc hét. Angliában pedig csak hat hét a nyári szünet; de ott is van két hét karácsonyi, egy hét téli, szintén két hét tavaszi és hét nap úgynevezett egyéb szünet.

A déli országokban - de ez így van ez hazánkban is - hosszabb ideig élvezhetik a diákok és a pedagógusok is a nyári vakációt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást