Így lehet megúszni a chipsadót - lapszemle

Infostart
2011. augusztus 24. 07:04
A kormány előzetes várakozásaival szemben nem költötték fogyasztásra az egykulcsos szja-rendszer nyertesei a könnyítés révén náluk maradt 300-400 milliárd forint pluszjövedelmet - írja a Népszabadság.

A belső fogyasztás felpörgetésére alapuló gazdasági modell egyik lába tehát kibicsaklott. Aki tehette, az inkább a pénzügyi tartalékait növelte vagy a hiteleit törlesztette, s nem vállalkozásba forgatta vissza vagy fogyasztási cikkekre költötte. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a lakosság az első negyedévben csaknem 130, a másodikban 84 milliárd forint kölcsönt fizetett vissza.

A megyei közlekedési felügyeletek jogkörének átszervezése miatt nem működik a korábbi rendszeres közúti ellenőrzés az országban - írja szintén a Népszabadság. A lapnak nyilatkozó közlekedési felügyelő kifogásolta, hogy nincs jogkörük, önállóan nem járhatnak el, csak rendőrökkel és vámosokkal együtt. Jegyzőkönyvet sem írhatnak, csak ha a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőrzési osztályától csatlakozik hozzájuk valaki, de ez idén alig fordult elő. Emiatt nem mérnek tengelysúlyt és nem ellenőrzik a veszélyes szállítmányokat, a tachográfot vagy az útdíjat.

A Magyar Nemzet szerint december 5-re tűzte ki a Fővárosi Bíróság Verók István, Terézváros volt szocialista polgármestere és 13 társa büntetőperét. A vádirat szerint a korábbi balliberális többség egy Andrássy úti épület hét évvel ezelőtti eladásával 100 milliós vagyoni hátrányt okozhatott. A már fideszes irányítású kerület szerint azonban a városrész elmúlt években zajlott "kiárusításával" a végső kárérték ennek százszorosa is lehet.

Szintén a Magyar Nemzet írja, hogy egy rendeletmódosítás az eddigi 10 év helyett 13 évben maximálta a mentésben használható gépkocsik korát, a szakszervezet ezért a mentőautók műszaki ellenőrzésének szigorítását sürgeti. Eközben az Országos Mentőszolgálatnak továbbra sem sikerült szerződést kötnie az új autók beszerzésére, a tender eredményét ugyanis ismét megtámadták a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Így nem tudni, mikor érkezhetnek új mentőautók.

Az Indexen az olvasható, hogy annak ellenére, hogy a villamosenergia-ellátás költségei csökkentek, a villamosenergiáról szóló törvény változása mintegy 10-12 milliárd forintnyi többletköltséget okoz a fogyasztóknak. Az Ipenerg Ipari Energiafogyasztók Érdekképviselete Egyesülés szerint ugyanis egyes áramkereskedők kétszer szedik be a fogyasztóktól ugyanazt a díjtételt.

A chipsadó elkerülésére már most számos ötlet került napvilágra - írja a Napi Gazdaság. A raktárkészletek felhalmozása mellett a csökkentett koffein-, cukor- és sótartalmú cikkeket tartalmazó portfólió kialakításáig terjed a skála. Az is felmerült, hogy a gyártók egy-egy terméket só nélkül készítsenek, az ízesítő anyagot pedig a csomagoláshoz külön csatolnák. Az szinte biztosra vehető, hogy az iparág elsősorban a chipsadón kívül eső - és jellemzően drágább - termékeket reklámoz a jövőben.

A Portfolio.hu szerint minden idők egyik legjobb eredményét könyvelte el 2011 második negyedévében a hazai bankszektor. A részvénytársasági hitelintézetek 79,4 milliárd forintos adózás utáni eredménye önmagában nem kiugró, azonban ha eltekintünk a közel 30,5 milliárdot kitevő bankadótól, az elmúlt öt év negyedik legnagyobb negyedéves profitjáról beszélhetünk. A PSZÁF nemrég közzétett adataiból ugyan nem derül ki, feltételezhetjük, hogy az egyes bankok egymástól jelentősen eltérő eredménnyel zárták a negyedévet.

A Pénzcentrum.hu arról ír, hogy munkajövedelem nélkül is ki lehet használni a maximális összegű családi adókedvezményt. Nem kell hozzá más, csak néhány ingatlan, amelyeknek a bérbeadásából származó jövedelemből is érvényesíteni lehet a kedvezményt.

Hanganyag: Sigmond Árpád


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást