A magyar kormány elismerte a líbiai felkelőket - a nap hírei

Infostart
2011. augusztus 23. 21:03
Amerikában abból fakad, hogy voltak emberek, akik pesti srácként, miniszterelnökként, vagy bíborosként szembeszálltak a kommunista és a náci diktatúrával, és megvédték a magyarok becsületét. A totalitárius diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapját augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartják.

A felkelőket vezető Átmeneti Nemzeti Tanácsot tekinti a líbiai nép törvényes képviselőjének a magyar kormány - közölte a Külügyminisztérium. Közben Tripoliban elfoglalták a Moammer Kadhafi rezidenciájául szolgáló Báb el-Azizíja épületegyüttest a lázadók, akik ellenőrzésük alá vonták Rász Lanúf várost is. A líbiai vezető hollétéről továbbra sincs információ.

Levélben fordult a parlamenti képviselőcsoportok vezetőihez Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője, azt kérve tőlük, hogy juttassák el pártjuk választójogi javaslatát az ezzel foglalkozó parlamenti albizottsághoz. Lázár János azt írta: a Fidesz képviselőcsoportja szeptember 30-áig javaslatot tesz a jelenleg hatályos választójogi törvény megváltoztatására. A politikus hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy a törvényjavaslat parlamenti vitáját megfelelő egyeztetések előzzék meg, ezért támogat minden véleménycserét az ügyben.

Az MSZP és az LMP után a Jobbik is az egykulcsos adórendszer visszavonását várja a kormánytól. A párt szerint a legfrissebb statisztikai adatok azt igazolják, hogy az egykulcsos adóztatás csak a társadalmi különbségeket erősíti, emellett mélyíti a gazdasági és szociális válságot.

Az Európai Bankfelügyelethez fordult a devizahitelek magyarországi helyzete miatt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A politikus levelében azt írta: a gazdasági válság negatív hatásai és a svájci frank erősödése miatt a devizahitelezés magas aránya súlyos problémákat okozott a háztartásoknak Magyarországon. A miniszter az Európai Bankfelügyelet állásfoglalását kérte a többi között arról, hogy mennyiben járult hozzá az elégtelen uniós és hazai szabályozás a jelen helyzet kialakulásához.

Elkészült a két új oktatási törvény koncepciója, megtörténtek a szükséges politikai egyeztetések - közölte az oktatási államtitkár. Hoffmann Rózsa szerint a tervezetek legkorábban a jövő héten kerülhetnek a kormány, majd az Országgyűlés elé, és a változások így már a következő tanévben életbe léphetnek.

Számos gyógyszer, a többi között vérnyomás- és koleszterinszint-csökkentők, antidiabetikumok, antidepresszánsok, valamint onkológiai szerek ára csökkenhet jelentősen októberben - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. A tájékoztatás szerint a gyógyszergyártói árlicit szabályai július 27-ével változtak; az új rendszer fokozta a piaci versenyt, nagyobb lehetőséget biztosítva az olcsóbb termékeknek.

Országszerte munkavédelmi ellenőrzések várhatók a péntek éjfélig tartó hőségriadó alatt. Gedeon András, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség szóvivője az InfoRádióban elmondta: azt vizsgálják, hogy a munkáltatók megteremtik-e a hőségben is a munkavégzés feltételeit, vagyis van-e elég ivóvíz, biztosítják-e a pihenő időt, az árnyékos pihenőhelyet és a megfelelő felszerelést.

A diktatúrák áldozataira emlékeztek a Terror Háza Múzeum előtt. A közigazgatási tárca parlamenti államtitkára arról beszélt, hogy mindenkinek célja a megbékélés, de ennek feltétele az igazság teljes feltárása. Rétvári Bence úgy fogalmazott: Magyarország igazi tekintélye Nyugat-Európában és Amerikában abból fakad, hogy voltak emberek, akik pesti srácként, miniszterelnökként, vagy bíborosként szembeszálltak a kommunista és a náci diktatúrával, és megvédték a magyarok becsületét. --A totalitárius diktatúrák áldozatainak nemzetközi emléknapját augusztus 23-án, az 1939-es Molotov-Ribbentrop-paktum aláírásának évfordulóján tartják.

Újabb gyanúsítottat fogtak el a Csepel-szigeten kihantolt holttestekkel kapcsolatos ügyben - erősítette meg a távirati iroda értesülését a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ezzel hétre emelkedett a gyanúsítottak száma; a most őrizetbe vett férfi az első, akit emberöléssel gyanúsítanak. A rendőrök augusztus 11-én Csepelen, egy erdős területen négy, feltehetően meggyilkolt ember holttestét hantolták ki. A testek azonosítására, koruknak, nemüknek, haláluk pontos körülményeinek és okának megállapítására igazságügyi orvos szakértőt vontak be az eljárásba. Ez a vizsgálat még tart.

New Yorkban az ügyész kérésére ejtette a Nemzetközi Valutaalap volt vezérigazgatója elleni vádakat az illetékes bíró, így a büntetőeljárás befejeződött. Dominique Strauss-Kahnt azzal vádolták, hogy orális szexre kényszerített és meg akart erőszakolni egy szobalányt május közepén egy New York-i szállodában. Az ügyész azután kezdeményezte a hét vádpont ejtését és az eljárás megszüntetését, hogy komoly kétségei merültek fel a panaszos szavahihetőségét illetően.