Kiderül, ha kormánytisztviselő egy titkos társaság tagja

Infostart
2011. augusztus 22. 21:30
A kormányzati személyügyi nyilvántartási rendszer és az önéletrajzmintában szereplő kérdések megfelelnek a törvényes kereteknek - így reagált a kormányzati kommunikációért felelős államtitkár a Népszabadság cikkére.

Tagság titkos társaságban - egyebek mellett ez a rovat is megtalálható az egyes központi államigazgatási szervek személyügyi nyilvántartási és integrált emberierőforrás-gazdálkodási rendszeréről szóló kormányrendelet mellékleteként közzétett önéletrajzmintában, amely alapján a kormánytisztviselőknek hamarosan új önéletrajzot kell benyújtaniuk - számolt be a Népszabadság.

A lap megjegyzi: a titkos társasági tagságra vonatkozó kérdés csak "opcionálisan kitöltendő", amit lábjegyzetben - igaz, meglehetősen apró betűkkel - feltüntettek az űrlap készítői.

Az érintettek ugyanakkor nem értik, miért van szükség újabb önéletrajzra, hiszen a közszolgálatban foglalkoztatottaknak a felvétel előtt eddig is be kellett nyújtaniuk ezt a dokumentumot, és a munkáltatóra tartozó esetleges változásokat a személyi anyagban mindig átvezetik.

A nyomtatvány kitöltését többen felesleges időrablásnak tekintik, a Népszabadság forrásai szerint ráadásul most olyan adatokat is meg kell adni, amelyekre a munkaadónak a szigorúbb kötöttségekkel járó közszolgálati jogviszony keretében sincs szüksége. Így kötelező például válaszolni arra, a kormánytisztviselő rendelkezik-e saját elektronikus levelezési címmel, illetve honlappal.

Arról viszont az "opcionálisan kitöltendő" részben lehet nyilatkozni, hogy a közszolgának van-e érdekeltsége gazdasági társaságban, holott az korántsem magánügy, főleg ha a cég állami megrendelésre dolgozik - írta a lap, hozzátéve: a foglalkoztató szempontjából releváns információ az is, hogy a beosztottja milyen közigazgatási szakmai szervezetekben visel tisztséget, van-e érvényes tanulmányi szerződése, s folyik-e ellene fegyelmi eljárás, ám e kérdésekre is önkéntes a válasz.

Kovács: Ez így törvényes

A felvetésre a kormányszóvivői tájékoztatón Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár úgy reagált: az egységes kormányzati személyügyi nyilvántartási rendszer eleve előírja a munkáltatónak, hogy egy európai uniós minta alapján készült sablonéletrajzot alkalmazzon.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: az új nyilvántartási rendszerben csak olyan kérdések szerepelnek, amelyek megfelelnek a törvényi kötelezettségeknek.

Emlékeztetett, hogy bár nem kötelező kitöltenie a kormánytisztviselőnek azt a rovatot, hogy tagja-e valamilyen titkos társaságnak, szövetségnek, ugyanakkor mindenkinek érdeke, hogy erről nyilatkozzon, hiszen a kormánytisztviselők jelentős része valamilyen típusú nemzetbiztonsági átvilágításon azonnal átesik, s legkésőbb ekkor úgyis kiderül.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást