Csáky Pál: Tízezrével vándorolnak el a magyarok Szlovákiából

Infostart
2011. augusztus 22. 12:06
Elvándorolnak a szlovákiai magyar fiatalok az országból - mondta a Magyar Koalíció Pártjának volt elnöke. Csáky Pál egykori miniszterelnök-helyettes az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy szerinte a magyar belpolitika a környező országokban is megosztaná az embereket, ha az ott élő magyarok pártlistákra szavazhatnának az anyaországi választások alakalmával.

Csáky Pál azt mondta, hogy a népszámlálási adatok rosszabbak lesznek, mint tíz évvel ezelőtt, szerinte 20-30 ezres csökkenésről lehet szó. Az elvándorlás egyik oka a szlovákiai magyar politikus szerint azt, hogy a felvidéki magyar régiókat minden szlovák kormány - beleértve a mostanit is - "mostohagyerekként kezeli". Kevés a beruházás, probléma van a munkahelyteremtéssel, sok fiatal ezért máshol próbál szerencsét.

Csáky Pál szerint megosztaná a szlovákiai magyarokat, ha a választható külhoni magyarokat a magyarországi pártlistákra tennék fel. A Magyar Koalíció Pártjának elnökségi tagja úgy fogalmazott, hogy ezzel elvinnék a magyar belpolitikai küzdelmet Pozsonyba.

Ebből a politikus szerint nem csak magyar-szlovák ellentétek lesznek, hanem a felvidéki magyar szavazókat is megosztaná a helyzet, amelynek az lehet a következménye, hogy nem mennek el szavazni.

Csáky Pál a horvát, lengyel, román példára utalva lehetséges megoldásként említette, hogy a külhoni magyarok külön listán szerepelnének pártkötődés nélkül.

A teljes beszélgetést meghallgathatja, ha ide kattint.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Csáky Pál az elvándorlásról
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Csáky Pál a választási rendszerrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást