Hétfőn lejár a rezidensek határideje

InfoRádió / MTI
2011. augusztus 21. 14:55
Hétfőn lejár a határidő, amíg a rezidensek pályázhatnak a havi százezer forintos ösztöndíjra. A Markusovszky Lajos ösztöndíj öt évig jár annak, aki vállalja, hogy cserében tíz évig itthon marad és nem fogad el hálapénzt. A programot a rezidens szövetség és az orvosi kamara is bírálta, mert úgy vélik hogy bérfeszültséget szít, és nem oldja meg a bérproblémákat.

A Magyar Rezidens Szövetség adatai szerint idén nyolcszázan végeztek, de várhatóan négyszáznál többen nem kezdik el a szakképzést. Közülük is csak minden második gondolja úgy, hogy a következő tíz évben itthon marad. A rezidens szövetség elnöke, Papp Magor a közszolgálati rádióban azt mondta, hogy rezidensösztöndíj nem nyerte el az érintettek többségének tetszését, hiszen biankó szerződést kellene aláírni.

Ráadásul a pályázatot hatszáz főre írták ki, miközben 28 ezer orvos van nehéz helyzetben. Zsigmond András, az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási hivatal főosztályvezetője szerint az utolsó pillanatban még sokan jelentkezhetnek az ösztöndíjra, ha pedig nem lesz elég jelentkező, akkor várhatóan kibővítik a kört, és azok is lehetőséget kaphatnak, akik nem idén lépnek be a szakképzés rendszerébe.