Állami feladat lesz az alapfokú oktatás - a nap hírei

Infostart
2011. augusztus 18. 21:05
Megegyezik az előzetesen közölt összeggel az államháztartás első hét havi hiánya. Állami feladat lesz az alapfokú oktatás, míg az óvodai ellátás az önkormányzatok kezében marad. Emberközpontú gazdaság megteremtésére szólított fel a pápa.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - hiánya 1.494,5 milliárd forint volt az év első hét hónapjában, amely az éves módosított előirányzat 126,2 százaléka - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. A deficit megegyezik az előzetesen közölt összeggel. A tárca hangsúlyozta: a Mol részvénycsomag megvásárlására fordított kiadás nélkül 996,2 milliárd forint az idei első hét havi hiány.

Állami feladat lesz az alapfokú oktatás

Állami feladat lesz az alapfokú oktatás, míg az óvodai ellátás az önkormányzatok kezében marad - jelentette be a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Tállai András a kormányszóvivői tájékoztatón ismertette az új önkormányzati törvény alapelveit. Az államtitkár hangsúlyozta: minden közösséget, lélekszámtól függetlenül, megillet az önkormányzás joga. Az MSZP arra szólította fel a kormányt, hogy minél előbb kezdjen egyeztetéseket az önkormányzatokkal a tervezett változásokról. A Jobbik úgy véli: az alapfokú oktatási intézmények működtetésének állami átvétele önmagában még nem garantálja, hogy megmaradnak a kistelepülések általános iskolái.

Pályázat földhasznosításra

Õsszel 65 ezer hektár állami föld hasznosítására ír ki pályázatot a kormány. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter emlékeztetett arra, hogy a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet súlyos örökséget vett át az előző kormányoktól. Hozzátette: a szervezet most három kiemelt kormányprogram megvalósításában vesz részt. Ezek a szociális és demográfiai földprogram, valamint a közmunkaprogram.

22 milliárdért az államé a tévészékház

Az adófizetők nettó 22 milliárd forintjába kerül a Magyar Televízió óbudai székház-beruházása - jelentette be a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Balogh László elmondta: ez a harmada annak összegnek, mint amennyiért 40 éven át bérelhették volna az objektumot. Szabó László, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kommunikációs igazgatója bejelentette, hogy nyilvánosságra hozzák a székház-szerződés dokumentumait, de ehhez előbb nemzetbiztonsági vizsgálat szükséges.

Gazdaságfejlesztési alapot sürget az MSZP

Gazdaságfejlesztési alap létrehozását sürgeti az állami kezelésbe vont magánnyugdíj-vagyonból az MSZP. Józsa István országgyűlési képviselő hangsúlyozta: továbbra sem értenek egyet a magánnyugdíjpénztárak vagyonának államosításával, ami a szocialisták szerint jogtalan lépés volt, de ha már megtörtént, akkor a gazdasági növekedés beindítására kell fordítani ezt.

Gazdasági változást sürget a Jobbik

Változást sürget a kormány gazdaságpolitikájában a Jobbik. Volner János frakcióvezető-helyettes arra szólította fel a kabinetet, hogy a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyteremtésre és a bajba került devizahiteles családok megmentésére koncentrálja a rendelkezésére álló erőforrásokat.

Bírálja a szakképzési rendszer tervezett átalakítását az LMP

Bírálja a szakképzési rendszer tervezett átalakítását az LMP. A párt ellenzi a szakiskolai osztálylétszámok növelését és a tanulók erőszakos átirányítását a középiskolákból a szakképzésbe.

Pécs megvásárolja a vízmű kisebbségi részvénycsomagját

Egyeztetések kezdődtek a volt pécsi vízszolgáltató kisebbségi tulajdonosa, a francia Suez Environnement kártalanításáról. Szabó Iván, a város jogi képviselője a megbeszélés után azt mondta: a kártalanítás úgy történik, hogy Pécs megvásárolja a vízmű kisebbségi részvénycsomagját. Az összegről nem kívánt beszélni, és a tárgyalásokhoz szükséges időt két hónapra becsülte

Kitüntették a meghibásodott Gripen pilótáját

Kitüntették azt a pilótát, aki még júniusban sikeresen visszatért a kecskeméti bázisra egy meghibásodott Gripen vadászgéppel. A jármű hajtóműve a levegőben romlott el; Molnár Tibor őrnagy, a honvédelmi miniszter által adományozható legmagasabb elismerést, a Hazáért címet vehette át a fővárosban.

Magyarország a XIV. Nemzetközi Art Expo díszvendége

Magyarország kiemelt díszvendége a Pekingben ma nyílt XIV. Nemzetközi Art Expónak. A hétfőig tartó rendezvényen nyolc magyar művész alkotásaival találkozhat a kínai közönség.

Emberközpontú gazdaság megteremtésére szólított fel a pápa

Emberközpontú gazdaság megteremtésére szólított fel a pápa. XVI. Benedek négynapos madridi látogatásának kezdetén úgy fogalmazott: a gazdaságot nemcsak a profittal kell mérni, hanem azzal is, hogy mennyiben járul hozzá a közjóhoz. XVI. Benedek részt vesz a nemzetközi katolikus ifjúsági találkozón, amelyre zarándokok százezrei érkeztek a világ minden pontjáról.

Izrael visszavágott

Légicsapást mért Izrael a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen, hat palesztin életét vesztette. Az akciót nem sokkal azután hajtották végre, hogy a dél-izraeli Eilatban hét izraeli meghalt és 25-en megsebesültek egy hármas merényletben. Ehud Barak védelmi miniszter korábban kijelentette, hogy a támadók a Hamász iszlamista terrorszervezet által irányított Gázai-övezetből érkeztek. A Hamász cáfolta, hogy köze lenne a merényletekhez.

Washington és az EU Aszad távozását sürgeti

Az Egyesült Államok és az Európai Unió is lemondásra szólította fel Bassar-el-Aszad szíriai elnököt. Barack Obama egyúttal újabb szankciókat hirdetett meg Damaszkusz ellen. Az elnök befagyasztatott minden szíriai állami vagyont, ami amerikai joghatóság alá tartozik és honfitársai számára megtiltott minden ügyletet Damaszkusszal.