Orbán Viktor: Magyarország nincs kívül a veszélyzónán

Infostart
2011. augusztus 17. 15:29
Az euróválság újabb fellángolása súlyos kihívást jelent Magyarországnak, még akkor is, ha nem vagyunk euróövezeti tagok - mondta sajtótájékoztatóján Orbán Viktor. A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány tartani fogja a korábban bejelentetett költségvetési hiányt, azt három százalék alá viszi. A gazdasági növekedés két százalék körül lesz.

A miniszterelnök a Parlamentben tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: fel kell készülnie Magyarországnak, hogy rendkívül kedvezőtlen gazdasági környezetben kell ellátni a törvényalkotói és pénzügyi munkát.

A devizahitellel rendelkező családok otthona veszélybe került. Magyarország ugyan távolodik a veszélyzóna magjától, de nincs kívül a veszélyzónán, nem vehetjük félvállról a válságot - tette hozzá a kormányfő, aki kiemelte: szembe kell nézni azzal a ténnyel, hogy ez a válság súlyos.

Orbán Viktor elmondta azt: kampányt indul azért, hogy tájékoztassák a devizahitellel rendelkező családokat az árfolyamrögzítésről. A kormány arról is döntött, hogy a Fészekrakó Program keretében lakáshitelt felvettek is élhetnek az árfolyamgát lehetőségével - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdai sajtótájékoztatóján - fűzte hozzá.

Közgazdász, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára. 1973-ban született Keszthelyen. 38 éves, nős, egy gyermek apja. A hollandiai Groningeni Egyetemen is végzett tanulmányokat követően 1997-ben a Budapesti közgazdaság-tudományi Egyetem pénzügyi szakán szerzett diplomát. Beszél angolul, spanyolul és oroszul. Még a diplomaszerzés előtt, 1996-ban kezdett el a Pénzügyminisztérium külső szakértőjeként dolgozni. 1997 és 2001 között a Magyar Nemzeti Bankban volt elemző, majd a monetáris szabályozási osztály vezetőjévé nevezték ki. 2007-től 2010-ig a pénzügyi elemzések elemzések igazgatója volt. Ebben az időszakban az MNB állandó képviselője az Államadósság Kezelő Központ igazgatósági ülésein, valamint az Európai Központi Bank Piaci Műveletek bizottságában 2010 júniusa óta a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyi szabályozásért felelős államtitkára.

Felkérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy készítsen jelentést, amely feltárja, miként jutottunk el a biztonságos forinthitelezéstől a kockázatos devizahitelekig. Orbán Viktor felkérte arra is a minisztert, hogy állítson fel egy Otthonvédelmi Monitoring Bizottságot, hogy átláthatóvá és egységessé válhasson a törlesztőrészlet-számítási mechanizmus a különböző bankoknál. A bizottság elnöke Kármán András lesz. 

Az árfolyamgáttal élők törlesztőrészletének növekedése 2015 után sem lehet több mint 15 százalék - szögezte le a kormányfő.

A kormány tartani fogja a költségvetési hiányt

A kormány sem a korábban bejelentett költségvetési hiányt, sem a további államadósság-csökkentést, sem az arányos adórendszer kiépítését nem adja fel - közölte Orbán Viktor miniszterelnök szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.

A kormány tartani fogja a korábban bejelentetett költségvetési hiányt, azt három százalék alá viszi - jelentette ki a kormányfő, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy a rögzített hiánymérték megtartása további intézkedéseket igényel a kiadási és a bevételi oldalon. További államadósság-csökkentő lépések lesznek - tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy az arányos adórendszer teljes kiépítésének politikáját sem adják fel.

A miniszterelnök szerint két százalék környékén lesz a gazdasági növekedés az idén Magyarországon.

Orbán Viktor szerint "teljesen nyilvánvaló, hogy egy 3 százalékos gazdasági növekedésre beállított költségvetés esetében, ahol a növekedés, úgy tudjuk, 2 százalék környékén lesz, ott az egy százalékkal alacsonyabb költségvetési növekedés miatt nyilvánvalóan keletkezik legalább 100 milliárd forintnyi hiány".


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Madár István, Portfolio.hu
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást