Nem szabad emlékhelyeket emelni az autópályák mentén

Infostart
2011. augusztus 17. 13:38
Balesetveszély miatt nem lehet keresztet állítani és kegytárgyakat elhelyezni az autópályák mentén. Az egy éve az M1-es autópályán elhunyt motoros-rendőr emlékére állított keresztet is eltávolították.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. tavaly ősz óta szünteti meg az autópályák mellett állított kegyhelyeket - mondta Béni Gyöngyi, a társaság szóvivője.

"Nagyon sok illegálisan kihelyezett kegytárgy volt az autópálya mentén, amelyek veszélyeztették az oda járók biztonságát, hiszen a leállósávon kellett megállni, vagy olyan helyen, ahol szabálytalan. Másrészt nagyon sok elhagyott emlékhely volt, amelyet nem látogattak. Ráadásul az emlékhelyek akadályozták az üzemeltetési munkákat. Nagy gépekkel dolgozunk, nem tudtunk tekintettel lenni ezeknek a helyére" - magyarázta a szóvivő.

A döntésre az irányította a sajtó figyelmét, hogy az M1-es autópályán tavaly elhunyt motoros-rendőr emlékére állított keresztet is eltávolították. Az autópálya-kezelő a hozzátartozók tájékoztatása után az összegyűjtött kereszteket és emléktáblákat az illetékes autópálya-mérnökségekre szállította, majd minden autópályán kijelölt egy pihenőhelyet, ahol megemlékezéseket lehet tartani.

"Általános szimbólumként emeltünk egy fafaragómester által készített kopjafát, rajta egy emléktábla azok emlékére, akik az autópályán vesztették életüket. Azt szeretnénk, ha ezt elfogadnák a hozzátartozók, és a megemlékezéseket inkább itt tartanák" - tette hozzá Béni Gyöngyi.

Az emlékhelyek listája megtalálható a www.autopalya.hu oldalon. Emléktáblákat egyébként a főútvonalak mentén is csak a Magyar Közút Nonprofit Zrt. engedélyével - az úttól megfelelő távolságra és biztonságos parkolási lehetőség mellett - lehet elhelyezni, ám a társaság nem tervezi az illegálisan kitett keresztek és koszorúk eltávolítását.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást