Nem hagy fel az államadósság-csökkentéssel a kormány - a nap hírei

Infostart
2011. augusztus 17. 21:06
Nem hagy fel az államadósság-csökkentéssel a kormány; az ellenzék elégtelennek tartja a kabinet intézkedéseit. A Velencei Bizottsággal konzultálna a sarkalatos törvényekről az MSZP. Japánban újraindították a Tomari atomerőmű hármas reaktorát.

Nem adja fel a korábban bejelentett költségvetési hiányt, a további államadósság-csökkentést, és az arányos adórendszer kiépítését a kormány - közölte a miniszterelnök. Orbán Viktor hangsúlyozta: 3 százalék alá csökkentik a deficitet, de ehhez a kiadási és a bevételi oldalon egyaránt további intézkedésekre van szükség. A kormányfő szerint a vártnál lassabban bővülő gazdaság miatt 100 milliárd forint hiányzik majd a költségvetésből, amit pótolni kell. Közölte: a devizahitelesek érdekében határoztak arról, hogy az árfolyamgátból fakadó törlesztőrészlet-növekedés legfeljebb 15 százalék lehet, létrehoznak egy otthonvédelmi monitoring bizottságot. A KSH adatai alapján 576 ezer háztartásnak van lakáscélú jelzáloghitele, közülük 287 ezer családnak deviza alapú a lakáshitele.

Igazi bankárkormánynak nevezte Orbán Viktor miniszterelnök kabinetjét az MSZP elnöke. Mesterházy Attila úgy vélte: a bankok a kormány asszisztálása mellett ügyfeleikre hárítják összes költségüket. A Jobbik szerint a miniszterelnök nem adott választ arra, hogyan tálalhat kiutat Magyarország a jelenlegi gazdasági válsághelyzetből. Kiábrándítónak tartja a kormányfő beszédét az LMP Gazdasági Kabinetje is.

23 volt egyházi ingatlan tulajdoni rendezéséről döntött a kormány. Az összesen 1 milliárd 374 millió forint értékű kártalanítást szeptember 30-ig fizetik ki az egyházaknak, illetve az önkormányzatoknak. A teljes egyházi ingatlanrendezési folyamat ősszel zárul, miután a kormány dönt a még rendezésre váró evangélikus ingatlanigényekről is. A volt egyházi ingatlanok tulajdoni helyzetének rendezését 2011 végéig kell befejezni.

Az MSZP arra szólítja fel Navracsics Tibort, a jogalkotásért felelős igazságügyi és közigazgatási minisztert és Lázár Jánost, a Fidesz frakcióvezetőjét, hogy kérje a Velencei Bizottság segítségét a további sarkalatos törvények megalkotásához, illetve a már elfogadott kétharmados jogszabályok felülvizsgálatához. Az indoklás szerint a kormányoldal egyedül képtelen a jogszabályok megalkotására és felülvizsgálatára.

Demonstrációt szervez 4 szakszervezet szeptember 12-ére, az őszi ülésszak első napjára a Parlament elé, hogy tiltakozzon a kormány munkavállalókat érintő eddigi, és tervezett intézkedései ellen. Példaként az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését, valamint az érdekegyeztetés hiányát említették.

30 napra előzetes letartóztatásba helyezte Gyarmati Györgyöt, az Nemzetbiztonsági Hivatal egykori megbízott főosztályvezetőjét a Fővárosi Bíróság Katonai Tanácsa. A döntés nem jogerős.

Ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a keszthelyi Helikon Kastélymúzeum nemrég kinevezett igazgatója az előző vezetés alatt történt szabálytalanságok miatt. Az ügyvezető elmondta: az intézményt üres kasszával és csaknem 90 millió forintos tartozással vette át júniusban.

Nem hosszabbítja meg a Zöld Pardon és a Rio közterület-használati szerződését Újbuda önkormányzata. A XI. kerület a környéken élők érdekeivel indokolta a kérés elutasítását.

A vizsgált vendéglátó egységek 35 százalékánál talált szabálytalanságot a nyári ellenőrzéseken a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság. A tájékoztatás szerint 219 esetben a szabálytalanság megszüntetésére kötelezték az egységeket, 11 alkalommal pedig összesen több mint 450 ezer forint bírságot szabtak ki. Az ellenőrzések augusztus végéig folytatódnak.

Érden megkezdődött a 32 milliárd forint összértékű csatorna beruházás. A környező települések szennyvizét is befogadó, korszerűtlen és túlterhelt érdi szennyvíztisztító telep teljes rekonstrukciója, valamint új csatorna-gyűjtőhálózat megépítése várhatóan 2013-ban fejeződik be.

Zágrábban 2 hónappal meghosszabbította Ivo Sanader volt kormányfő letartóztatását a bíróság. Az indoklás szerint fennáll a veszély, hogy a többféle korrupciós üggyel gyanúsított politikus megszökik és befolyásolja a tanúkat.

Japánban újraindították a Hokkaido-szigeten található Tomari atomerőmű hármas reaktorát. A márciusi katasztrófa óta az 54 reaktor csaknem háromnegyede nem üzemel karbantartás, vagy különböző biztonsági intézkedések miatt, és a japánok többsége ellenzi az újraindításukat.