"Nagyobb üzlet az uzsora, mint a kábítószer vagy a fegyver"

Infostart
2011. augusztus 16. 06:02
Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint jelenleg 98 ügyben folytatnak eljárást uzsorások ellen; a legtöbb ilyen nyomozás Borsod megyében zajlik. A bíró a körülmények mérlegelése után dönti el, mi számít uzsorakamatnak - mondta el az InfoRádiónak Magyar György ügyvéd. Mali Zoltán, a Baranya megyei Drávapiski polgármestere szerint az uzsora nagyobb üzlet, mint a kábítószer vagy a fegyver, hiszen tízezer forint után negyven milliót kell visszafizetni.

A polgári és a büntetőjog is ismeri az uzsora fogalmát, és súlyos jogkövetkezményeket fűz ahhoz a magatartáshoz, amikor valaki a másik fél helyzetét egyoldalú előnyök szerzése érdekében úgy használja ki, hogy az érintett csak hátrányokat szenved - mondta az InfoRádiónak Magyar György.

Az ügyvéd emlékeztetett arra, hogy az uzsorakamat nincs százalékosan meghatározva, mindig a bírói mérlegelés és az eset összes körülményeinek vizsgálata dönti el, mikor lépi át az úgynevezett törvényes vagy szokásos kamat szintjét.

A polgári törvénykönyv egyébként semmisségi jogkövetkezményeket fűz az uzsorás szerződésekhez - magyarul érvényteleníti azt. A büntető törvénykönyv három évig terjedő szabadságvesztéssel rendeli büntetni az uzsorázást, bűnszövetség esetén pedig már öt évig terjedhet a büntetés - tette hozzá Magyar György.

Mindenhol van áldozat

Nem azért vesz fel valaki uzsorahitelt, hogy színes tévét vegyen, hanem azért, hogy enni adjon a gyerekeinek. És a kettő között óriási a különbség - hangsúlyozta az InfoRádióban Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere.

A módszerek közül az első a megfélemlítés - magyarázta a polgármester, aki szerint mindenki meg volt rökönyödve a feltételezésre, hogy Csepelen uzsorások áshatták el élve áldozataikat. "Nem azt mondom, hogy ez mindennapos eset, de két-három hetente találkozunk hasonlóval - vagy sokkal kegyetlenebbel, amikor elviszik a családtagokat, a nőket vagy gyerekeket eladják prostituáltnak vagy szervkereskedőknek" - mondta Mali Zoltán.

"Amíg a vad menekül, addig a vadász követi. Amikor megáll, és szembefordul, akkor a szerepek megcserélődnek. Az uzsorások áldozatainak először is fel kell mérniük, mi az, ami velük történik, vagyis, hogy hitelspirálba csavarják őket, amelyből nem lehet szabadulni" - magyarázta.

Mali Zoltán szerint az uzsora nagyobb üzlet, mint a kábítószer vagy a fegyverkereskedelem. Példaként elmondta, hogy ha valaki felvesz tízezer forintos hitelt egy évre, és havi száz százalékos kamatot fizet, ahogy országszerte a legtöbb uzsorás követeli, akkor az 40.960.000 forinttal fog tartozni egy év múlva.

"Ezt az állam nem engedheti meg, és a rendőrségnek sokkal határozottabban kell fellépni. Az a nagy baj, hogy nem is tudják, hol kellene elkezdeni" - vélekedett Mali Zoltán, aki szerint a kormány dolga lenne egy áldozatsegítő központ felállítása. "Márpedig a legkisebb településen is van minimum egy áldozat. Egy Pécs nagyságú városban tudok legalább negyven uzsorást - és mindegyiknek van harminc áldozata. Számoljunk!" - fogalmazott Drávapiski polgármestere.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Magyar György ügyvéd
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Mali Zoltán, Drávapiski polgármestere
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást