Hibás kalkuláció vezetett az USA leminősítéséhez? - lapszemle

Infostart
2011. augusztus 15. 07:30
A Népszabadság az MSZP a devizahiteleseket megsegítő javaslatcsomagáról, a Magyar Nemzet pedig a Mal Zrt.-ről cikkezik.

A Népszabadság úgy tudja, hogy befejezte munkáját és kilenc pontos javaslatcsomagot dolgozott ki a devizahitelesek problémáinak megoldására az MSZP gazdaságpolitikai kabinetjének Szekeres Imre vezette szakértői csoportja. A lap szerint a csomagban egyebek mellett az szerepel: legkésőbb szeptember végéig hozzák létre az állami eszközkezelőt, amely azok számára jelenthet elsődleges megoldást, akiknek nemcsak a lakáshitel-törlesztéssel, de a közműdíjak befizetésével is gondjaik vannak. Állami bérlakások biztosítását is szorgalmazzák, a még fizetőképességgel bíró, de a megemelkedett törlesztéseket fizetni nem tudó adósok számára pedig - a bankok által létrehozott - közös ingatlanalapot javasolnak, amelyben a tulajdonjog egyfajta bérleti díjjá alakulna át.

A kormány még nem döntött a vörösiszap-ügyben a Mal Zrt. elleni per megindításáról, a döntés előkészítéséhez szükséges szakmai háttérmunka azonban folyamatban van - írja a Magyar Nemzet. A kormányzati kommunikációért felelős államtitkárság a lappal közölte azt is, a kormány továbbra is figyelemmel kíséri a vállalat működését, hogy az semmilyen módon ne veszélyeztethesse a környék lakóit. A cég vezetői ellen még tavaly ősszel büntetőeljárás indult, amely jelenleg is tart, a lap úgy tudja, a bűnügyben eddig hat szakvélemény készült. Közben folynak a polgári kártérítési perek is.

Együtt kirándultak a gyerekeikkel, kisebb kölcsönökkel segítette ki, sőt barátjának tartotta későbbi támadóját az az erdélyi férfi, akit beástak a Csepel-sziget egyik elhagyott helyén. A gödörben később négy halottat találtak - írja az Index.

Az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC vizsgálatot indított a Standard & Poors hitelminősítő ellen, mivel felmerült, az S&P az amerikai államadósság-előrejelzésében hibásan kalkulált, írja a Wall Street Journal - adta hírül a Portfolio.hu, A téves számítás vezetett végül az Egyesült Államok leminősítéséhez, így Amerika elvesztette AAA besorolását. Lapértesülés szerint felmerült, hogy az S&P az USA adósságállományának előrejelzésekor elszámolta magát, mégpedig mintegy 2000 milliárd dollárral.

A Napi Gazdaságban arról lehet olvasni, hogy koncepciót váltott a Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt. (BFVK Zrt.), s a korábbi értékesítési tendereket - tavaly mintegy tízmilliárd forint bevételt reméltek a fővárosi ingatlanok eladásából - hosszú távú bérleti kiírásokkal váltotta fel; legalábbis három vidéki, évek óta eladásra kínált műemlék kastély, valamint egy szintén védett és régóta vevőt kereső budapesti iskola esetében.

Látványosan megnőtt az online vásárlók aránya a 18-64 éves aktív internetezők körében, elsősorban a közösségi vásárlást kínáló oldalak térhódításának köszönhetően - derül ki egy friss felmérésből és a Pénzcentrum.hu cikkéből. Más prognózisok szerint lassan már a bolti eladók is veszélyeztetett fajnak számítanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Lapszemle 1
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Lapszemle 2
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Gazdasági lapszemle
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást